floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Ranunculus ficaria
 
Urla/İzmir - Şubat 2016 © Serdar Ölez
Ranunculus ficariaRanunculus ficariaRanunculus ficariaRanunculus ficariaRanunculus ficariaRanunculus ficariaphotos
Gözlem bildir
Basur Otu
Ranunculaceae / Ranunculus / Ranunculus ficaria
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Arpacıksalebi (Ranunculus ficaria) Düğünçiçeğigiller (Ranunculaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Yukarı Fırat, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Arpacıksalebi olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde düğün çiçeği veya yağlı çiçek olarak bilinir. Bilimsel olarak Ranunculus ficaria L. şeklinde tanımlanır.

Ranunculus etimolojisi

Ranunculus cins adı Latincede ΄kurbağa΄ anlamına gelen rāna kelimesi ile bir küçültme sıfatı olarak kullanılan -unculus sonekinin birleşiminden türetilmiştir; muhtemelen cinsin kurbağalar gibi su kenarında bulunan türlerine atıfta bulunmaktadır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


30cm kadar boylanabilen, tüysüz, yumru köklü, bir veya çok yıllık bir bitkidir. Geç kış veya erken ilk baharda yumru köklerinden kendiliğinden canlanır, haziran ayında toprak üstü kısımlar ölür. Yapraklar kalp şekilli, 2-4cm en ve boyda, parlak, koyu yeşil, nadiren benekli, uzun saplı ve etlidir. Yaprak kenarları düz veya dalgalı olabilir. Çiçekler 2-5cm çapında, 3 çanak yapraklı, 8-12 parlak sarı, mızrağımsı petallidir. Çiçeklenme dönemi genellikle Nisan ve Mayıs aylarıdır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Ranunculus ficariaDöşemealtı / Antalya
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Ranunculus ficariaKaracasu / Nallıhan / Ankara
Mart 2023 ©Serdar Ölez
Ranunculus ficariaUrla/İzmir
Şubat 2016 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer R. ficaria taksonları: Ranunculus ficaria subsp. bulbifera, Ranunculus ficaria subsp. calthifolius, Ranunculus ficaria subsp. ficariiformis
Türkiye´de doğal yayılan diğer Ranunculus türleri: R.anatolicus, R.argyreus, R.arvensis, R.asiaticus, R.aucheri, R.bingoeldaghensis, R.brachylobus, R.brevifolius, R.brutius, R.buhsei, R.bulbilliferus, R.bulbosus, R.cadmicus, R.cappadocicus, R.caucasicus, R.chius, R.constantinopolitanus, R.cornutus, R.crateris, R.creticus, R.crymophilus, R.cuneatus, R.damascenus, R.demissus, R.dissectus, R.diversifolius, R.fenzlii, R.fibrillosus, R.ficaria, R.ficarioides, R.flammula, R.gracilis, R.grandiflorus, R.gueneri, R.heterorrhizus, R.illyricus, R.isthmicus, R.kochii, R.kotschyi, R.lanuginosus, R.lateriflorus, R.lingua, R.macrorrhynchus, R.marginatus, R.millefoliatus, R.millefolius, R.munzurensis, R.muricatus, R.myosuroides, R.neapolitanus, R.obesus, R.ophioglossifolius, R.oreophilus, R.oxyspermus, R.paludosus, R.pedatus, R.peltatus, R.pinardii, R.poluninii, R.polyanthemos, R.polyphyllus, R.polyrhizos, R.psilostachys, R.repens, R.reuterianus, R.rionii, R.rumelicus, R.saniculifolius, R.sardous, R.sartorianus, R.scandicinus, R.sceleratus, R.sericeus, R.sintenisii, R.sphaerospermus, R.sprunerianus, R.strigillosus, R.tempskyanus, R.thracicus, R.trichocarpus, R.trichophyllus, R.unguis-cati, R.vanensis, R.velutinus, R.vermirrhizus




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)