floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Smilax aspera
 
Göcek / Muğla - Kasım 2015 © Serdar Ölez
Smilax asperaSmilax asperaSmilax asperaSmilax asperaSmilax asperaSmilax asperaphotos
Gözlem bildir
Akdeniz Saparnası
Smilacaceae / Smilax / Smilax aspera
mapmapmapmap
Gıcırdikeni (Smilax aspera) Dikenucugiller (Smilacaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Asıl Ege, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Smilax aspera L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


4m kadar boylanabilen, çok yıllık, her daim yeşil, tırmanıcı bir bitkidir. Gövde narin ancak dikenlidir. Yaprakları 8-10cm uzunluğunda, kalp şeklinde, uca doğru hafif sivri, derimsi yeşil renkli, alt kısmı dikenli, kenarları bütündür. 5-7cm uzunluğunda sapları vardır. Yaprak diplerinden çıkan helezonları (tutunacakları) ile çevresindeki ağaç, funda, çit veya duvarlara sarılarak tırmanır. Yaprak damar yapısı dipten uca kadar 5-9 ana damar şeklindedir. Çiçekleri salkım şeklinde 15-20 adeti bir arada ve her bir çiçek 4-5mm uzunluğunda sarımsı yeşil renkli, 6 taç yapraklıdır. Çiçeklenme Ekim-Kasım aylarında gerçekleşir. Küresel şekilli 8-10mm çapında meyveleri önce kırmızı daha sonra siyahi renktedir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Smilax asperaSaip / Karaburun / İzmir
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Smilax asperaKemer / Antalya
Eylül 2023 ©Serdar Ölez
Smilax asperaDöşemealtı / Antalya
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Smilax asperaGöcek / Muğla
Kasım 2015 ©Serdar Ölez
Smilax asperaKaş / Antalya
Şubat 2014 ©Seda Soylu
Smilax asperaDalyan / Çeşme / İzmir
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Smilax türleri: S.aspera, S.excelsa




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)