floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Abies nordmanniana
 
Botanik Parkı / Rize - Aralık 2017 © Serdar Ölez
Abies nordmannianaAbies nordmannianaAbies nordmannianaAbies nordmannianaAbies nordmannianaAbies nordmannianaphotos
Gözlem bildir
Doğu Karadeniz Göknarı
Pinaceae / Abies / Abies nordmanniana
mapmapmapmapmapmap
Doğu Karadeniz Göknarı (Abies nordmanniana) Çamgiller (Pinaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz alt bölgelerinde yayılış göstermektedir.

Abies nordmanniana Türkçede Doğu Karadeniz Göknarı olarak adlandırılır. Bilimsel olarak Abies nordmanniana (Steven) Spach şeklinde tanımlanır.

Abies etimolojisi

Abies Latince bir kelimedir ve yükselen, dimdik çıkan anlamındadır.

nordmanniana etimolojisi

Nordmanniana tür adı Alexander von Nordmann (1803-1866) onuruna verilmiştir; Nordmann zooloji, parazitoloji, botanik ve paleontoloji alanlarında çalışmış Fin biyologdur. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir.

Steven etimolojisi

Bilimsel adlandırmada kullanılan Steven ismi türün ilk kez Christian von Steven (1781-1863) tarafından yayınlandığını belirtir; Steven Fin asıllı Rus bir botanikçi ve böcekbilimcidir. Steven kısaltması bilim insanı Christian von Steven (1781-1863) için kullanılmıştır; Steven Fin asıllı Rus bir botanikçi ve böcek bilimcidir.

Spach etimolojisi

Spach kısaltması türün Fransız botanikçi Edouard Spach (1801-1879) tarafından yayınlandığını belirtir. Spach kısaltması bilim insanı Édouard Spach (1801-1879) için kullanılmıştır; Spach Fransız botanikçidir; `Natural history of plants: Spermatophytes´ ve `Illustrations of plants of the East´ adlı eserleri yayınlamıştır.

Morfoloji


50 m kadar boylanabilen, herdem yeşil bir ağaç türüdür. Taç yapısı geniş piramidal, gövde gri renkte ve sık dallıdır; alt dallar yanlara doğru yatay yönelir ve hafifçe aşağıya doğru sarkar. Genç sürgünler dal ucunda genellikle 3 tanesi aynı düzlemde, dördüncüsü altta olmak üzere dört adet olarak gelişir. Sürgünler yeşilimsi sarı renklidir ve üzeri kısa, sık, gri tüylerle örtülüdür. İğne yapraklar 2-4 cm uzunluğunda, parlak koyu yeşil renkte, uç kısımları kertikli veya küt, alt yüzlerinde belirgin iki stoma bandı bulunur. Tek evciklidir. Erkek çiçekler bir önceki yıl sürgünlerinin altında sarı-kırmızı renkte gelişir. Dişi çiçekler tepeye yakın dallarda, açık yeşil renkte, 2-4 cm dik kozalaklar şeklindedir. Kozalaklar 15–20 cm uzunluk ve 5 cm çapında, kızıl-kahverengi renkte, çoğunlukla bol reçinelidir. Kozalaklar dal üzerinde dik dururlar ve kozalak pulları döküldüğünde geriye ince bir eksen kalır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Abies nordmannianaYeşilçele / Bolu
Ekim 2024 ©Serdar Ölez
Abies nordmannianaBoyabat / Sinop
Kasım 2023 ©Serdar Ölez
Abies nordmannianaAfşarimam / Küre / Kastamonu
Kasım 2023 ©Serdar Ölez
Abies nordmannianaBotanik Parkı / Rize
Aralık 2017 ©Serdar Ölez
Abies nordmannianaBotanik Parkı / Rize
Eylül 2017 ©Serdar Ölez
Abies nordmannianaKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Abies nordmanniana eşisimleri/sinonimleri: Abies nordmanniana subsp. nordmanniana
Türkiye´de doğal yayılan diğer A. nordmanniana taksonları: Abies nordmanniana subsp. equi-trojani, Abies nordmanniana subsp. nordmanniana
Türkiye´de doğal yayılan diğer Abies türleri: A.alba, A.cilicica, A.nordmanniana
Türkiye'de gözlemlenebilecek bazı diğer Abies türleri: A.pinsapo




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)