Ahlat (Pyruselaeagnifolia) Gülgiller (Rosaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Batı ve Doğu Karadeniz, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesinden 1700 m’ye kadar oldukça geniş yayılışa sahip bir türdür. Derin kök yapısı nedeniyle özellikle kurak iklim ve toprak şartlarına iyi uyum gösterir; kuraklığa ve hava kirliliğine dayanıklıdır.
Bilimsel olarak Pyruselaeagnifolia Pall. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Pall. kısaltması bilim insanı Peter(Pyotr) Simon von Pallas (1741-1811) için kullanılmıştır.
Morfoloji
Kışın yaprağını döken, dikenli veya dikensiz, boyu 15 m’ye kadar ulaşabilen bir ağaçtır. Genç sürgünleri grimsi veya beyazımsı tüylerle kaplıdır. Yaprakları dar eliptik veya yumurtamsı yuvarlaktır. Yaprak ucu küt veya kısa damla uçlu, yaprak tabanı sivri, dalgalı veya çarpıktır. 3-7(-8) x 2-3(-4) cm boyutlarındaki yaprakların iki yüzü de ilk zamanlar beyazımsı veya grimsi tüylerle kaplıdır. Sonraları üst yüzündekiler dökülebilir. Yapraklar tam kenarlı; sapı 1-4 cm boyundadır. Çiçek kurulu çok sayıda çiçek taşır. Çiçekleri beyaz ve 3 cm çapında olup 1-2 cm boyunda bir sap taşır. Çiçeklenmesi nisan mayıs aylarındadır. Meyveler tek tek veya çift halinde, 2-3 cm ve armut şeklinde veya küremsidir. Sarımsı yeşil meyveler başlangıçta beyaz tüylüdür, ilerleyen zamanda çıplaklaşır veya az miktarda tüy, sap ve uç kusma yakın bölümlerde kalabilir. Meyve sapı ortalama 2 cm boyundadır. Çanak yapraklar kalıcıdır (Browicz, 1972).
Türün ülkemizde doğal yayılış gösteren alttürlerinin ayrım anahtarı aşağıdaki gibidir.
1.Yaprağın üst yüzü ilerleyen zamanlarda çıplaklaşır ve yağlı parlak bir görünüm kazanır ...subsp. bulgarica
1.Yaprağın her iki yüzeyi de yoğun tüylüdür.
2.Genellikle dikenlidir, yaprağı en geniş kısmı ortada veya uca yakın kısmındadır. Yaprak tabanı dar sivridir. Grimsi yoğun tüylerle kaplıdır ...subsp. elaeagnifolia
2.Dikensiz, yaprağı en geniş kısmı tabana yakın kısmındadır. Yaprak tabanı genellikle çarpıktır. Beyazımsı yoğun tüylerle kaplıdır ...subsp. kotschyana
Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
Browicz, K. 1972. Pyrus L. In: Davis PH (ed.) Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Vol. 4, pp. 160-168, Edinburgh; Edinburgh University Press.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)