floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Arctium minus
 
Kıbrıs / Mamak / Ankara - Haziran 2016 © Serdar Ölez
Arctium minusArctium minusArctium minusArctium minusArctium minusArctium minus
Gözlem bildir
Löşgek
Asteraceae / Arctium / Arctium minus
Löşlek (Arctium minus) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Fırat, Yukarı Murat-Van, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 120-1700m yüksekliklerde, yol kenarlarında, çalılıklarda ve seyrek ormanlarda görülür.

Türkiye genelinde Löşlek olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde dul avrat otu veya kabalak olarak bilinir. Bilimsel olarak Arctium minus (Hill) Bernh. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Hill kısaltması bilim insanı John Hill (1716-1775) için kullanılmıştır. Bernh. kısaltması bilim insanı Johann Jakob Bernhardi (1774-1850) için kullanılmıştır.
Morfoloji

30-100 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Gövde dik ve dallara ayrılmıştır. Yapraklar 6-29 x 6-26 cm boyutlarda; üst kısımlarda geniş yumurtamsı; alt kısımdakiler kalp şekilli; çiçek yakınındaki yaprakları daha küçük; yaprak altları tüylü, damarlı ve beyaz renkte; yaprak sapı oyukludur. Çiceklenme genellikle Temmuz-Ağustos ayları arasında; çiçek durumu yalancı şemsiye veya talkım üzeri tepecik; çiçekler morumsu ya da kırmızı; involukrum 22-35 mm, tüysüz veya seyrek örümcek ağsı; involukrumu oluşturan pulsu yapraklar sivri, çengelsi, sarımsı-yeşil, dipte ~1 mm genişliktedir.

Gözlemler


Altınhüseyin / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Kıbrıs / Mamak / Ankara
Haziran 2016 ©Serdar Ölez
Maçahel / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Ogulbey / Gölbaşı / Ankara
Eylül 2018 ©Serdar Ölez
Oğulbey / Gölbaşı / Ankara
Eylül 2018 ©Serdar Ölez
Diğer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Arctium türleri: A.minus, A.platylepis, A.tomentosum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)