Filbahri (Philadelphuscoronarius) Ortancagiller (Hydrangeaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Çatalca-Kocaeli alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 1000 m yükseklikler arasında; akarsu kenarlarında ve koruluklarda gelişim gösterirler.
Türkçe literatürde genellikle Filbahri olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde yalancı yasemin veya ağızlık çalısı olarak bilinir. Bilimsel olarak Philadelphuscoronarius L. şeklinde tanımlanır.
Philadelphus etimolojisi
Philadelphus cins adı Mısır'ın eski bir kralı olan Kral Ptolemy Philadelphus'a ithafen adlandırılmıştır.
coronarius etimolojisi
Coronarius Latincede `taç, çelenk` anlamına gelen corona kelimesinden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji
3 m kadar boylanabilen, yaprak döken, çalı formlu, odunsu bir türdür. Gövdeler sıklıkla dik, tüysüz veya özellikle boğumlarda seyrek strigoz; kabuk gençken yeşil, yaşlılıkta kahverengidir. Yapraklar 3-10 × 2-6 cm, yumurta biçimli, sivri uçlu, taban sivri veya küt, kenarlar seyrek ve küçük dişli; üst yüz sıklıkla tüysüz, alt yüz damar açılarında tüy demetleri bulunmaktadır. Çiçeklenme Mayıs-Haziran aylarında; çiçek kurulu talkım 5-9 çiçekli; çanak yapraklaryumurtamsı veya üçgen biçimli , 4–8 × 2 . 5–5 mm; taç yapraklar beyaz, ters yumurtamsı, 5–25 × 5–22 mm; ercikler 20–50 ; sapçıklar 4–9 mm; başçık 1–1.5 × 0.7–1 mm; boyuncuk 4 adettir. Meyve armut şeklinde, 7–11 × 4–7 mm; tohumlar ucu kuyruksu çıkıntılı ve 3 mm´dir.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)