floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Pinus brutia
 
Güre / Uşak merkez / Uşak - Haziran 2021 © Serdar Ölez
Pinus brutiaPinus brutiaPinus brutiaPinus brutiaPinus brutiaPinus brutia
Gözlem bildir
Kızılçam
Pinaceae / Pinus / Pinus brutia
Kızılçam (Pinus brutia) Çamgiller (Pinaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı ve Orta Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Pinus brutia Ten. şeklinde tanımlanır. Pinus {Latince}: çam ağacı. Brutia adını bu türün ilk kaydedildiği antik Bruttium kentinden (şimdi Calabria) almıştır; Calabria İtalya´nın kısmi bölgesel özerklik verilmiş 20 bölgesinden birisidir ve İtalya´da `çizmenin ucu´ olarak adlandırılabilecek konumdadır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Ten. kısaltması bilim insanı Michele Tenore (1780-1861) için kullanılmıştır.
Morfoloji
25 m boylanabilen, düz kütük gövdeli, kalın dallı herdem yeşil bir ağaçtır. Gençlikte piramidal formda, ileri yaşlarda genellikle geniş dağınık tepelidir. Sürgün tüysüz, genellikle ilk yıl kırmızımsı, sonraları grimsi kahverengi veya nadiren tamamen grimsidir; tomurcuklar reçineli değildir; tomurcuk kabuğu geriye doğru kıvrımlı ve saçaklıdır. Yapraklar ibre formludur, sarkıktır ve açık yeşil renktedir, kenarlar ince seyrek dişlidir, 18 cm´e kadar uzunlukta ve 0.5-1.5 mm kalınlıktadır; bir kında iki adet bulunur. Çiçeklenme Mart ayında gerçekleşir; erkek çiçekler yeni sürgünlerin diplerinde küçük kozalakçık demetleri halinde yer alır, sivri piramit formda ve sarı renktedir; dişi çiçekler yeni sürgün uçlarında, tekli veya birkaçı birarada, 4-6 mm boyunda, pembe, kırmızı ve mor renkli kozalakçıklar durumundadır. Tozlaşma Nisan ayında gerçekleşir. Olgun kozalaklar 6-11cm uzunluktadır ve dik yada eğiktir, genellikle iki veya daha fazlası biraradadır, ağaç üzerinde 7-8 yıl kalır; kozalak pulları genellikle girintili ve ort kısmı tümseklidir; sap çok kısadır veya hiç yoktur; kozalaklar (gövdeye) dik veya dar açılı yükselir, hiç bir zaman aşağı dönük durmaz.


Gözlemler
Korkutreis / Çankaya / Ankara
Mart 2023 ©Serdar Ölez
Yağcılar / Urla / İzmir
Ekim 2022 ©Serdar Ölez
Karaköy / Nallıhan / Ankara
Eylül 2022 ©Serdar Ölez
Eymir / Nallıhan / Ankara
Eylül 2022 ©Serdar Ölez
Eğirdir / Isparta
Ağustos 2022 ©Serdar Ölez
Bucak / Burdur
Ağustos 2022 ©Serdar Ölez
Aziziye / Çankaya / Ankara
Nisan 2022 ©Serdar Ölez
Gülbaba / Kilis
Mart 2022 ©Serdar Ölez
İstiklal / Pozantı / Adana
Mart 2022 ©Serdar Ölez
Merkez / Karaburun / İzmir
Ekim 2021 ©Serdar Ölez
Kalekaya / Onikişubat / Kahramanmaraş
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Yağcılar / Urla / izmir
Haziran 2021 ©Serdar Ölez
Güre / Uşak merkez / Uşak
Haziran 2021 ©Serdar Ölez
Çınarlı / Marmara / Balıkesir
Mayıs 2021 ©Serdar Ölez
Beypazarı / Ankara
Mart 2021 ©Serdar Ölez
Güre / Uşak
Şubat 2021 ©Serdar Ölez
Dudaş / Beypazarı / Ankara
Aralık 2020 ©Mustafa Gökmen
Gürleyik / Çanakkale
Ağustos 2017 ©Ahmet Demirtaş
Çeşme / izmir
Haziran 2011 ©Ahmet Demirtaş
Bayırköy / Muğla
Ağustos 2016 ©Ahmet Demirtaş

Toplam 24 gözlem
Tüm gözlemleri göster
IUCN Kırmızı Liste Kategorisi
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlı ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Diğer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan P. brutia taksonları: Pinus brutia var. brutia, Pinus brutia var. brutia f. agrophiotii, Pinus brutia var. brutia f. brutia, Pinus brutia var. brutia f. pyramidalis, Pinus brutia var. eldarica, Pinus brutia var. pendulifolia
Türkiye´de doğal yayılan Pinus türleri: P.brutia, P.halepensis, P.nigra, P.pinaster, P.pinea, P.radiata, P.sylvestris
Gözlem bildirilen diğer Pinus türleri: P.mugo, P.strobus, P.wallichiana




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Çeviri: Ölez S., 2021)
  2. Agaclar.org - Türkiye'nin Ağaç Arşivi. (2021). https://www.agaclar.org/agac.asp?id=257
  3. Neyişçi, T. () Kızılçam yayılışı ve ekolojisi, Kızılçam Ormanlarında Yangından Korunma ve Mücadele. ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTITÜSÜ YAYlNLARI Muhtelif Yayınlar Serisi No:52. 
  4. Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. (2021). Orman yanginlari hakkinda kamuoyu duyurumuz.  https://www.kirsalcevre.org.tr/KC/KCdoc.php?page=haber&doc=99968
  5. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  6. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  7. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  8. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)