floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cestrum elegans
 
Göcek / Muğla - Kasım 2015 © Serdar Ölez
Cestrum elegansCestrum elegansCestrum elegansCestrum elegans
Gözlem bildir
Parfüm Çalısı
Solanaceae / Cestrum / Cestrum elegans
Parfüm Çalısı (Cestrum elegans) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan bir türdür. Bu tür egzotik bir tür olabilir; bir kültür türü olabilir; veya henüz doğal tür kayıtlarımıza ekleyemediğimiz bir tür olabilir.

Türkiye genelinde Parfüm Çalısı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde koloya çalısı veya melisa olarak bilinir.
Morfoloji
3 m'ye kadar boylanabilen, herdem yeşil, egzotik bir çalı türüdür. Gövde odunsu, genç dallar yeşil ve havlıdır. Yapraklar genişçe mızraksı, 6–17 x 2–9 cm, havlı; yaprak sapı 10-30 mm uzunluktadır. Çiçeklenme Haziran-Kasım ayları arasında; çiçek durumu birleşik başaksı salkım, terminal, yoğun eflatun havlı; çiçekler çok sayıda, sapsız veya 0.5 mm saplı, diptekiler mızraksı ve sıklıkla eflatun renkli brakteli; çanak 6–8 mm; çanak loblar 3 mm, üçgen biçimli, sivri uçlu; taç eflatun, pembe veya kırmızı renkte; tüp 15-20 mm uzunlukta, 1-1.5 mm çapta, tabanda daha geniş; taç loblar 2.5–4 mm uzun; ercik tüp çepherine kaynamış; sapçıklar 10 mm, şişik ve tabanda seyrek havlı; ercik başı 1–1.5 mm; boyuncuk ~ 17 mm uzunluktadır. Meyve üzümsü az-çok küresel, yaklaşık 10 mm çapta ve kırmızı renktedir. Tohumla, daldırma ile veya yeşil tepe çeliğiyle çoğaltılmaktadır. Sıcaklık değişimlerinde yapraklarını döker. Bütün kısımlarının zehirli olduğu belirtilmektedir.


Gözlemler
Mavişehir / Karşıyaka / İzmir
Şubat 2021 ©Serdar Ölez
Göçek / Muğla
Kasım 2015 ©Serdar Ölez
Datça / Muğla
Temmuz 2015 ©Serdar Ölez
Göcek / Muğla
Kasım 2015 ©Serdar Ölez




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)