floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Rhamnus alaternus
 
Keler / Menderes / İzmir - Nisan 2024 © Mustafa Gökmen
Rhamnus alaternusRhamnus alaternusRhamnus alaternusRhamnus alaternusRhamnus alaternusRhamnus alaternusphotos
Gözlem bildir
Geyikdikeni
Rhamnaceae / Rhamnus / Rhamnus alaternus
mapmapmapmapmapmap
Geyikdikeni (Rhamnus alaternus) Cehrigiller (Rhamnaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Rhamnus alaternus L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Rhamnus alaternusHasseki / Karaburun / İzmir
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Rhamnus alaternusKeler / Menderes / İzmir
Nisan 2024 ©Mustafa Gökmen

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Rhamnus türleri: R.alaternus, R.alpina, R.cathartica, R.cornifolia, R.depressa, R.hirtella, R.imeretina, R.kayacikii, R.kurdica, R.libanotica, R.lycioides, R.microcarpa, R.nitida, R.orbiculata, R.pallasii, R.petiolaris, R.pichleri, R.punctata, R.pyrella, R.rhodopea, R.thymifolia




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)