floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Carya illinoensis
 
Kalekaya / Onikişubat / Kahramanmaraş - Temmuz 2021 © Serdar Ölez
Carya illinoensis Carya illinoensis Carya illinoensis Carya illinoensis Carya illinoensis Carya illinoensis photos
Gözlem bildir
Pikan Cevizi
Juglandaceae / Carya / Carya illinoensis
map
Pikan Cevizi (Carya illinoensis) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Türkçe literatürde genellikle Pikan cevizi olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde sivri amerikan cevizi olarak bilinir. Bilimsel olarak Carya illinoensis (Wangenh.) K. Koch şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Wangenh. kısaltması bilim insanı Friedrich Adam Julius von Wangenheim (1749-1800) için kullanılmıştır. Koch kısaltması bilim insanı Johann Friedrich Wilhelm Koch (1759-1831) için kullanılmıştır.

Morfoloji


10-15m boylanabilen, kışın yaprak döken geniş tepeli ağaçtır. Gövde gri-kahverengi renkte pul biçiminde çatlaklıdır. Etkili kök derinliği 1,5-2m olmasına karşın 6-7 m’ye kadar ulaşabilir. Yapraklar 10-17 yaprakçıktan oluşan tek tüysü bileşik yapıda, 30-37cm uzunluğunda; yaprakçıklar genellikle kısa saplı, sivri uçlu, az ya da çok dişli kenarlı, yeşilimsi sarıdan koyu yeşile kadar değişken renktedir. Erkek ve dişi çiçekler aynı ağaçta ayrı yerdedirler (monoik). Dişi çiçekler küçük köşeli tomurcuklar halinde, açık yeşil renkli; erkek çiçekler püskül şeklindedir; rüzgarla tozlanır. Meyvelenme 4-5 yaşından itibaren başlasa da esas verim 20 yaşından sonra; meyveler genellikle dal ucunda 3-7’li demetler halinde; yuvarlak-oval, uzun-sivri şekilli, etli ve pürüzsüz bir dış kabukla kaplıdır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Carya illinoensis Merkez / Karaburun / İzmir
Ekim 2021 ©Serdar Ölez
Carya illinoensis Fidanlık / Çankaya / Ankara
Eylül 2021 ©Can Yücesoy
Carya illinoensis Kalekaya / Onikişubat / Kahramanmaraş
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez




Kaynaklar
  1. Uysal O., Pikan Yetiştiriciliği [PDF]
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)