floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Pittosporum tobira
 
Urla / İzmir - Temmuz 2016 © Serdar Ölez
Pittosporum tobiraPittosporum tobiraPittosporum tobiraPittosporum tobiraPittosporum tobiraPittosporum tobiraphotos
Gözlem bildir
Yıldız Çalısı
Pittosporaceae / Pittosporum / Pittosporum tobira
map
Yıldız Çalısı (Pittosporum tobira) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Türkiye`de doğal gelişimi yoktur; deniz seviyesinden 200 m yüksekliklere kadar; müdahale edilmiş topraklarda gelişim gösterirler.

Bilimsel olarak Pittosporum tobira W.T.Aiton şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. W.T.Aiton kısaltması bilim insanı William Townsend Aiton (1766-1849) için kullanılmıştır.

Morfoloji


3 m kadar boylanabilen, herdem yeşil, ağaççık veya çalı formlu bir türdür. Genç sürgünler tüylüdür. Yapraklar çevrel dizili, ters yumurtamsı-ters eliptik formlu, 3-14 cm, tüysüz, kenarları tam ve arkaya doğru kıvrık ve parlak yeşil renkte; sap 5-15 mm uzunluktadır. Çiçeklenme dönemi Kasım-Mayıs aylarında; çiçek durumu şemsiye, terminal; çiçekler hoş kokulu, çanak yapraklar serbest veya alt bölümleri birleşmiş ve arkaya doğru kıvrık, taç yapraklar 10-12 mm, beyaz ve 5 tanedir. Meyve kapsül formunda, yumurta biçimli, 10-18 mm çapta; yoğun tüylü, 3 parça kabuklu; tohumlar çok sayıda ve koyu kırmızı renktedir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Pittosporum tobiraGeyre / Karacasu / Aydın
Ağustos 2012 ©Ahmet Demirtaş
Pittosporum tobiraErgenekon / Turgutlu / Manisa
Nisan 2021 ©Serdar Ölez
Pittosporum tobiraUrla / İzmir
Temmuz 2016 ©Serdar Ölez
Pittosporum tobiraBostanlı / izmir
Aralık 2018 ©Serdar Ölez
Pittosporum tobiraKaraburun / İzmir
Temmuz 2018 ©Deniz Kutlu Ölez
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Pittosporum türleri: P.heterophyllum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)