Ankara - Haziran 12016 © Serdar Ölez
Gözlem bildir
Obrizya
Brassicaceae /
Aubrieta /
Aubrieta canescens Obrizya (
Aubrieta canescens) Turpgiller (
Brassicaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Batı ve Orta Karadeniz, İç Batı Anadolu, Konya, Yukarı Fırat, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1000-2500 m yükseklikler arasında; küçük, gevşek taşlar ve kayalarla kaplı dağ etekleri, kayalıklar ve döküntülerde gelişir.
Türkiye genelinde Obrizya olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde gürleyik olarak bilinir. Bilimsel olarak
Aubrieta canescens (Boiss.) Bornm. şeklinde tanımlanır.
Aubrieta cins adı Fransız Kraliyet Bahçesi'nde Kraliyet Botanik Ressamı görevini üstlenen 17.yüzyıl Fransız sanatçı Claude Aubriet'e (1665-1742 civarı) ithafen adlandırılmıştır.
Canescent Latincede ΄gri veya beyaza dönüşmek΄ anlamına gelen canescere kelimesinin sıfat-fiil halidir; sıklıkla türün bir bölümü veya tamamının yüzeyindeki tüylerin görünüşüne atıfta bulunur. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir.
Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.
Bornm. kısaltması bilim insanı Joseph Friedrich Nicolaus Bornmüller (1862-1948) için kullanılmıştır.