Kayadibi / Elmadağ / Ankara - Haziran 2016 © Serdar Ölez
Gözlem bildir
Bodur Dolaşgan
Convolvulaceae /
Convolvulus /
Convolvulus compactus Bodur Dolaşgan (
Convolvulus compactus) Tarlasarmaşığıgiller (
Convolvulaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 200-2135 m yüksekliklerde; karaçam ormanlarında, kermes meşesi makilikler arasında, bozkırlar, döküntüler, kireçli alanlar, serpantin yamaçlar ve aşınmış tepelerde doğal yayılım gösterir.
Türkçe literatürde genellikle Bodur Dolaşgan olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde yastıcık olarak bilinir. Bilimsel olarak
Convolvulus compactus Boiss. şeklinde tanımlanır.
Convolvulus etimolojisi
Convolvulus cins adı Latincede `sicim yapmak` anlamına gelen
convolvere kelimesinden türetilmiştir; muhtemelen cinsin bazı türlerinin diğer bitki ve nesnelere dolanarak büyümesini işaret etmektedir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir.
Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.