floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Coronilla varia
 
Kayadibi / Elmadağ / Ankara - Haziran 2016 © Fuat Turan
Coronilla variaCoronilla variaCoronilla variaCoronilla variaCoronilla variaCoronilla varia
Gözlem bildir
Korugen
Fabaceae / Coronilla / Coronilla varia
Korugen (Coronilla varia) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan bir türdür. Bu tür egzotik bir tür olabilir; bir kültür türü olabilir; veya henüz doğal tür kayıtlarımıza ekleyemediğimiz bir tür olabilir. 250-2150m yüksekliklerde, taşlı yerler ve yaprak döken koruluklar ve çalılık, ekilmiş yerlerde sıklıkla görülür.

Türkiye genelinde Korugen olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde renkli burçak, körigen veya securigera varia olarak bilinir.
Morfoloji

30-60cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Gövde yerde sürünücüdür. Yapraklar 3-14 çift yaprakçıktan oluşan tüysü bileşik formda, yaprakçıklar dikdörtgenimsi veya eliptiktir. Çiçeklenme Mayıs-Haziran aylarında; çiçekler 4-20si bir arada şemsiye kurullarda, kurul 15-50cm uzun sap üzerinde; çiçek 9-15mm uzunlukta, eflatun, beyaz veya pembe renktedir. Meyve, düz veya eğri, kahve renkli ve bakla formundadır ve Temmuz-Ağustos aylarında olgunlaşır. Tohumlar uzun-eliptik ve kahve renklidir.

Gözlemler


Gökçeağaç / Çorum
Haziran 2020 ©Mustafa Gökmen
Karaşar / Beypazarı / Ankara
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Kayadibi / Elmadağ / Ankara
Haziran 2016 ©Serdar Ölez
Kayadibi / Elmadağ / Ankara
Haziran 2016 ©Fuat Turan
Diğer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Coronilla türleri: C.coronata, C.scorpioides, C.valentina




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)