floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cynara cardunculus
 
Datça / Muğla - Nisan 2015 © Serdar Ölez
Cynara cardunculusCynara cardunculusCynara cardunculusCynara cardunculus
Gözlem bildir
Yabani Enginar
Asteraceae / Cynara / Cynara cardunculus
mapmapmapmap
Yaprakenginar (Cynara cardunculus) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Batı ve Doğu Karadeniz alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Yaprakenginar olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde yaprak enginar olarak bilinir. Bilimsel olarak Cynara cardunculus L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


1.5m kadar boylanabilen, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Gövde yapraklı, dallı, kalın ve genellikle çiçek başları eğilmedikçe diktir. Yapraklar tüysü birleşik, almaşık dizili; yaprakçıklar loplara bölünmüş, çok dikenli, gri-yeşil renkli, üst yüzeyi gevşek ağsı, alt yüzeyi sık gri donuk tüylüdür. Çiçek mor renkte, koralla bazen mavi renkte ve 5 cm uzunluğundadır. Meyve, silindirik konik ucu yere doğru bakar.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Cynara cardunculusSalihler / Dikili / İzmir
Haziran 2021 ©Figen Balamur Uğur
Cynara cardunculusDatça / Muğla
Nisan 2015 ©Serdar Ölez
Cynara cardunculusUrla / İzmir
Haziran 2018 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer C. cardunculus taksonları: Cynara cardunculus subsp. cardunculus, Cynara cardunculus subsp. flavescens
Türkiye´de doğal yayılan diğer Cynara türleri: C.auranitica, C.cardunculus




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)