floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Dittrichia viscosa
 
Merkez / Karaburun / İzmir - Ekim 2021 © Serdar Ölez
Dittrichia viscosaDittrichia viscosaDittrichia viscosaDittrichia viscosaDittrichia viscosaDittrichia viscosaphotos
Gözlem bildir
Sümenit
Asteraceae / Dittrichia / Dittrichia viscosa
mapmapmapmapmapmapmap
Sümenit (Dittrichia viscosa) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı Karadeniz, Asıl Ege, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Sümenit olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde yapışkan andız veya sünemit olarak bilinir. Bilimsel olarak Dittrichia viscosa (L.) Greuter şeklinde tanımlanır.

Dittrichia etimolojisi

Dittrichia cins adı Manfred Dittrich (1934-)`e ithafen adlandırılmıştır; Dittrich bir Alman botanikçi, Berlin Botanik Bahçecinin eski bir direktörüdür.

viscosa etimolojisi

Viscosa {Latince}: zamklı, yapışkan. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Greuter kısaltması bilim insanı Werner Rodolfo Greuter (1938-) için kullanılmıştır; Greuter İsviçreli bir botanikçidir.

Morfoloji


Genellikle 1 m, nadiren 2 m´ye kadar boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler alt tarafı odunsu ve üstü körpe/otsu, yapışkan, kokulu, ± kısaca saplı salgı tüylü ve seyrek yayılı cılız tüylüdür. Yapraklar mızraksı veya ters mızraksı, 2-9 x 0.3-1.5 cm, keskin uçlu, taban daralmış ve kulaklı; tam kenarlı, küçük dişli veya testere dişli kenarlıdır. Çiçeklenme Haziran-Kasım ayları arasında; kapitulum çok sayıda, birleşik salkım veya gevşek salkım çiçek kurullarında; involukrum 0.75-1 cm genişlikte; filariler katmerli, 4-5 sıralı, biraz zarsı, soluk yeşil ana damarlı, dışta kalanlar mızraksı, 1.5-2 x 0.5 mm, içte kalanlar şeritsi-mızraksı, 6-7 mm; dilsi çiçekçikler ~ 10, 5-6 x 1.5 mm; tüpsü çiçekçikler 5.5-6.5 mm uzunluktadır. Meyveler sert kabuklu, uç kısımlar büzük, seyrek havlı ve salgılı tüylü; papuslar kahverengimsi, tüyler ~20, az pürüzlü, 5.5-6.5 mm ve tabanda fincan şeklinde birleşiktir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Dittrichia viscosaŞehzadeler / Bayındırlık / Manisa
Kasım 2024 ©Serdar Ölez
Dittrichia viscosaKayapınar / Yunusemre / Manisa
Kasım 2024 ©Serdar Ölez
Dittrichia viscosaUrla / İzmir
Ekim 2024 ©Serdar Ölez
Dittrichia viscosaİskele / Karaburun / İzmir
Ağustos 2024 ©Serdar Ölez
Dittrichia viscosaDikili / İzmir
Eylül 2024 ©Serdar Ölez
Dittrichia viscosaAkyarlar / Bodrum / Muğla
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Dittrichia viscosaMerkez / Karaburun / İzmir
Ekim 2021 ©Serdar Ölez
Dittrichia viscosaAşağıbeyçayır / Pınarbaşı / Kayseri
2002 ©Ayşe Mine Özkan v.d.
Dittrichia viscosaDalyan / Çeşme  / İzmir
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Benzer taxonlar
Dittrichia viscosa eşisimleri/sinonimleri: Inula viscosa
Türkiye´de doğal yayılan diğer Dittrichia türleri: D.graveolens, D.viscosa




Kaynaklar
  1. Davis, 1975, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:5 Page:73
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)