floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Sambucus ebulus
 
Gorgit Yaylası / Artvin - Temmuz 2016 © Salih Usta
Sambucus ebulusSambucus ebulusSambucus ebulusSambucus ebulusSambucus ebulusSambucus ebulusphotos
Gözlem bildir
Mürver otu
Adoxaceae / Sambucus / Sambucus ebulus
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Mürver otu (Sambucus ebulus) Mürvergiller (Adoxaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Sakarya, Yukarı Murat-Van, Antalya alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 500-2000m yüksekliklerde, nemli, kumlu, verimli topraklarda doğal yayılış gösterir.

Türkçe literatürde genellikle Mürver otu olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde bodur mürver veya ayı otu olarak bilinir. Bilimsel olarak Sambucus ebulus L. şeklinde tanımlanır.

Sambucus etimolojisi

Sambucus cins adı Latincede arp benzeri bir çalgının adı olan sambuca kelimesinden türetilmiştir; sambuka çalgısının o dönemde bu cins ağaçlarından üretildiği sanılmaktadır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


2 metreye kadar boylanabilen, çok yıllık otsu bir bitkidir. Gövde dik, genellikle dallanmamıştır, çoklu gruplar halinde köksaplardan (toprakaltı gövde, rizomlar) çıkarlar. Yapraklar saplı, 15-30cm uzunlukta, 5-9 yaprakçıktan oluşan tek bileşik tüysü yapıda; yaprakçıklar uzun-oval şekilli, kenarları dişli ve ucu sivridir. Çiçeklenme Haziran-Temmuz aylarındadır. Çiçek kurulu 10-15cm çapta şemsiye formunda, çiçekler beyaz renklidir. Meyve üzümsü, 5-6mm çapta ve 3-4 tohumludur, ezildiğinde eflatun-mor su çıkarır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Sambucus ebulusKitirler / Gerede / Bolu
Eylül 2024 ©Figen Balamur Uğur
Sambucus ebulusKöpenez / Gediz / Kütahya
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Sambucus ebulusBoyabat / Sinop
Kasım 2023 ©Serdar Ölez
Sambucus ebulusGelincik / Sinop
Ekim 2023 ©Serdar Ölez
Sambucus ebulusBaşekin / Saraydüzü / Sinop
Ekim 2023 ©Serdar Ölez
Sambucus ebulusKocatepe / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Sambucus ebulusYayladere / Bingöl
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Sambucus ebulusAşağı Kayalıdere / Ereğli / Zonguldak
Eylül 2020 ©Serdar Ölez
Sambucus ebulusBolu
Temmuz 2020 ©Mustafa Gökmen
Sambucus ebulusGorgit Yaylası / Artvin
Temmuz 2016 ©Salih Usta
Sambucus ebulusSazlıgöl / Yığılca / Bolu
Ekim 2023 ©Necmi Aksoy vd.
Sambucus ebulusAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Sambucus ebulusAmasra / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Sambucus ebulusKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Sambucus ebulusKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Sambucus türleri: S.ebulus, S.nigra




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)