floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Melaleuca citrina
 
Karaincir / Datça / Muğla - Temmuz 2014 © Serdar Ölez
Melaleuca citrinaMelaleuca citrinaMelaleuca citrinaMelaleuca citrinaMelaleuca citrinaMelaleuca citrinaphotos
Gözlem bildir
Şişefırçası çalısı
Myrtaceae / Melaleuca / Melaleuca citrina
map
şişefırçası çalısı (Melaleuca citrina) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Türkçe literatürde genellikle şişefırçası çalısı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde fırça çalısı olarak bilinir. Bilimsel olarak Melaleuca citrina (Curtis) Dum.Cours. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Curtis kısaltması bilim insanı William Curtis (1746-1799) için kullanılmıştır. Dum.Cours. kısaltması bilim insanı George(s) Louis Marie Dumont de Courset (1746-1824) için kullanılmıştır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Melaleuca citrinaDarsu / İnebolu / Kastamonu
Kasım 2023 ©Serdar Ölez
Melaleuca citrinaSalihler / Dikili / İzmir
Haziran 2021 ©Figen Balamur Uğur
Melaleuca citrinaMavişehir / Karşıyaka / İzmir
Şubat 2021 ©Serdar Ölez
Melaleuca citrinaKaraincir / Datça / Muğla
Temmuz 2014 ©Serdar Ölez
Melaleuca citrinaBostanlı / İzmir
Şubat 2019 ©Serdar Ölez
Melaleuca citrinaİstanbul
Mayıs 2017 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Melaleuca citrina eşisimleri/sinonimleri: Callistemon citrinus
Gözlem bildirilen diğer Melaleuca türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)