floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Acacia dealbata
 
Botanik Parkı / Rize - Eylül 2017 © Serdar Ölez
Acacia dealbataAcacia dealbataAcacia dealbata
Gözlem bildir
Gümüşi Akasya
Fabaceae / Acacia / Acacia dealbata
Gümüşiakasya (Acacia dealbata) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Çatalca-Kocaeli alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir. Türkiye`de doğal yayılışı yoktur; ılıman iklimli sahil kesimlerinde doğal gelişim gösterebilir.

Türkiye genelinde Gümüşiakasya olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde mimoza olarak bilinir. Bilimsel olarak Acacia dealbata Link şeklinde tanımlanır. Acacia Eski Yunanca'da (1540) `dikenli Mısır ağacı` olarak tanımlanan akakia kelimesinden türetilmiştir. Dealbata {Latince}: beyazımsı, beyazlaşmış. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Link kısaltması bilim insanı Johann Heinrich Friedrich Link (1767-1851) için kullanılmıştır.
Morfoloji

15(-30) m boylanabilen, dağınık taçlı, herdem yeşil bir odunsu türdür. Gövde sık dallı; kabuk grimsi siyah renkte ve düzgündür. Sürgün beyaz, ince sık tüylü, köşeli ve grimsi yeşil renktedir. Çift katlı bileşik yaprak 10-20 çift bileşik yaprakçıklı, karşılıklı dizili; bileşik yaprakçık 8-10 cm uzunluğunda ve 4-5 mm uzunluğunda çok sayıda çift yaprakçıklı; mavimsi açık gri renkli, tazeyken ince ve yumuşak tüylüdür. Çiçeklenme dönemi Şubat-Mart ayları arasında; çiçekler bir evcikli, yaprak koltuklarından çıkan sap boyunca dizili; çiçek kurulu 2-3 mm çaplı kürelerden oluşan demetler halinde; hoş kokuludur. Meyve baklamsı; kırmızımsı kahverengi renktedir.

Gözlemler


Botanik Parkı / Rize
Eylül 2017 ©Serdar Ölez
Diğer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Acacia türleri: A.dealbata, A.farnesiana, A.karroo, A.longifolia, A.mearnsii, A.retinodes, A.saligna




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)