floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Xylocopa violacea
 
Bozköy / Karaburun / İzmir - Ekim 2019 © Serdar Ölez
Xylocopa violaceaXylocopa violaceaXylocopa violaceaXylocopa violacea
Gözlem bildir
Mor marangozarısı
Apidae / Xylocopa / Xylocopa violacea
mapmapmapmapmapmapmapmap
Mor marangozarısı (Xylocopa violacea) Bombus ve bal arılarısıgiller (Apidae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Asıl Ege, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Kuru habitatlarda, orman kenarları ve açıklıklarında ve bozkır benzeri habitatlarda da bulunabilir. Genellikle Akdeniz ve Karadeniz çevresinde bulunur; odunsu gövdeler içerisine açtığı tünellerde yuvalanması nedeniyle insanlar tarafından farkedilmeksizin yeni bölgelere taşınabilmekte ve yayılışı genişlemektedir.  Yuvalarında yalnız yaşarlar; yetişkin bireyler Mayıs ayında ortaya çıkar, bal arısı gibi nektar toplar ve tüm yaz mevsimi boyunca uçmaya devam eder.

Bilimsel olarak Xylocopa violacea L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Xylocopa violaceaBozköy / Karaburun / İzmir
Ekim 2019 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Xylocopa türleri: X.violacea




Kaynaklar
  1. Banaszak, J., Cibicka, W.B., Twerd, L.(2019) Possible Expansion Of The Range Of Xylocopa Violacea L. (Hymenoptera, Apiformes, Apidae) In Europe, Turkish Journal Of Zoology: Vol. 43: No. 6, Article 14. Https://doi.org/10.3906/zoo-1812-6
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)