floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Macroglossum stellatarum
 
İskele / Karaburun / İzmir - Ekim 2024 © Serdar Ölez
Macroglossum stellatarumMacroglossum stellatarumMacroglossum stellatarumMacroglossum stellatarumMacroglossum stellatarum
Gözlem bildir
Sinekkuşu atmacagüvesi
Sphingidae / Macroglossum / Macroglossum stellatarum
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Sinekkuşu atmacagüvesi (Macroglossum stellatarum) Atmacagüveleri (Sphingidae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Orta Karadeniz, Asıl Ege, Yukarı Sakarya, Konya, Erzurum-Kars, Hakkari, Adana, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Sinekkuşu atmacagüvesi tüp şeklindeki hortmunu kullanarak çiçek nektarlarıyla beslenir; nektar alma sırasında havada sabit olarak kalabidiği için için sinek kuşlarını andırır ve bu isimle adlandırılır.  Avrupa, Asya, Afrika’nın tropik bölgeleri ile Akdeniz ülkelerinde yayıldığı bilinmektedir (Brant 1953, Chinery 1995). Marmara Bölgesi’nde yılda 4 generasyon verdiği tespit edilmiştir; 1. döl Nisanın ikinci yarısı, 2. döl Haziran sonu, 3. döl Ağustosun ilk yarısı ve 4. döl Eylül içinde erginleşmektedir (Mol & Avcı 1997). Yumurtalarını Galium, Anagallis ve Parictaria gibi otsu bitkilere bırakır. Tırtılları yeşil renktedir ve yan tarafında boydan boya uzanan iki çizgiye sahiptir. Bunlardan üstteki koyu yeşil ve beyaz renklerden oluşur. Abdomenin sonunda mavimsi bir boynuz vardır. İkinci çizgi stigmaların altından geçer ve sarı renktedir. Diumal bir karakterdedir. Güneşli havalarda aktiftir ve çok hızlı uçma yeteneğine sahiptir.  Sinekkuşu atmacagüvesi ilk olarak Carl Linnaeus tarafından 1758´de Systema Naturae´nin 10. baskısında tanımlanmıştır.

Türkçe literatürde genellikle Sinekkuşu atmacagüvesi olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde güvercin atmacagüvesi olarak bilinir. Bilimsel olarak Macroglossum stellatarum Linnaeus 1758 şeklinde tanımlanır.

Morfoloji


Erginlerin kanat açıklığı erkeklerde 45 mm, dişilerde ise 50 mm’dir. Ön kanatlar fümeye çalar koyu kahverengidir. Üzerinde siyah renkli iki zig zag çizgi vardır; dıştaki çizgi kanat ön kenarından kanat merkezine doğru belirgin, daha sonra belli belirsizdir. Kanat dış kenarında uçta daha geniş ve kanat arka açısında daralan koyu renkli bir bant bulunur. Arka kanatların kök kısmı ön kanatlara oranla biraz daha açık renktedir. Dış kenar boydan boya 1 mm genişliğinde koyu kahverengi çizgiye sahiptir ve saçakları kısa beyaz kıllar şeklindedir. Kanadın diğer kısmı ise koyu portakal renktedir. Vücudu kanatlarına oranla son derece iri yapılıdır, özellikle abdomenin son bölümünün dorsal kısmında genişleyerek güvercin kuyruğu şeklini aldığından kelebeğin vücut formu birçok yazarlar tarafından kaza benzetilmiştir. Göğüs ve karnın sırt kısmı ön kanatlara benzer renkte, uzun kıllarla örtülüdür. Abdomenin orta kısmında lateral olarak kirli beyaz renkte ve bunu takip eden halkalarda siyah renkte lekeler vardır. Böceğin gövdesine alttan bakıldığında kül beyazı rengin hakim olduğu görülür.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Macroglossum stellatarumİskele / Karaburun / İzmir
Ekim 2024 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Macroglossum türleri: M.stellatarum




Kaynaklar
  1. Mol, T., & Avcı, M. (1997). Marmara Bölgesini̇n Bazı Spihngidae Türleri̇. Orman Fakültesi Dergisi, 47(1), 14-29. https://forestist.org/Content/files/sayilar/83/83-291.pdf
  2. Brandt, H., (1953). Insekten Deııtschlands I. Schmetterlinge Heidelberg. Cari Winter Universitatsverlag.
  3. Chinery, M., (1995), İnsectes De France et de Eıırope occidentale. Les Editions Artlıaud, Paris, 320 s.
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)