floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Morina persica var. persica
 
Kıbrıs / Mamak / Ankara - Haziran 2016 © Serdar Ölez
Morina persica var. persicaMorina persica var. persicaMorina persica var. persicaMorina persica var. persicaMorina persica var. persicaMorina persica var. persicaphotos
Gözlem bildir
Merdiven Çiçeği
Caprifoliaceae / Morina / Morina persica var. persica
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Merdiven Çiçeği (Morina persica var. persica) Hanımeligiller (Caprifoliaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 300-2750 m yüksekliklerde; taşlık yamaçlar, döküntüler ve yol kenarlarında yetişirler.

Bilimsel olarak Morina persica var. persica L. şeklinde tanımlanır.

persica etimolojisi

Persica {Latince}: Pers (İran) topraklarından gelen, İran`a ait veya İran΄a dair anlamında kullanılmıştır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


1.5 m kadar boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövde dik, tüysüz veya yumuşak tüylüdür. Yapraklar çevresel dizil; köselemsi dokuda; mızraksı şekilde, kenarlar dalgalı ve uzun dikenli dişli; alt yapraklar tüysüz, üst yapraklar salgı bezli ve ince yumuşak kısa tüylüdür. Çiçeklenme dönemi Mayıs-Ağustos ayları arasında; çiçekler gövde etrafında 4-7(-10)`lu halka dizilişli; hoş kokulu; taç yapraklar 3.5-5.5 cm, tüp kısmı çok ince, önceleri beyaz, olgunlukta pembe veya kırmızımsı, ince yumuşak kısa tüylü; herbir çiçek sapı altında bulunan daire şeklinde dizili ufak yapraklar 6-13 mm, borumsu-çan şeklinde, yumuşak tüylü, uçları dikenli; çanak 9-16 mm, 2 loblu, loblar tam kenarlı veya 2 parçalı.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Morina persica var. persicaÇayan / Sungurlu / Çorum
Haziran 2020 ©Mustafa Gökmen
Morina persica var. persicaSarıçalı Dağı / Nallıhan / Ankara
Ekim 2018 ©Serdar Ölez
Morina persica var. persicaKıbrıs / Mamak / Ankara
Haziran 2016 ©Serdar Ölez
Morina persica var. persicaKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Morina persica var. persicaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer M. persica taksonları: Morina persica var. decussatifolia, Morina persica var. persica
Türkiye´de doğal yayılan diğer Morina türleri: M.persica, M.subinermis




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)