floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Helix lucorum
 
Dereceören / Bolu - Ekim 2020 © Serdar Ölez
Helix lucorumHelix lucorumHelix lucorumHelix lucorumHelix lucorumHelix lucorumphotos
Gözlem bildir
Karasalyangozu
Helicidae / Helix / Helix lucorum
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Karasalyangozu (Helix lucorum) Karasalyangozları (Helicidae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Konya, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Helix lucorum, güney Fransa kıyılarından ve kuzey İtalya´dan Arnavutluk´a (Dhora & Welter-Schultes 1996), orta Balkan bölgesine, Türkiye´ye, güney Kafkasya´dan İran´a kadar uzanan yaygın bir türdür. Açık ormanlık alanlardan yarı kurak bozkır benzeri alanlara kadar uzanan farklı habitatlarlda gözlemlenebilir. 

Bilimsel olarak Helix lucorum (Linnaeus, 1758) şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar ve tarih bu taksonu ilk yayınlayan bilim insanını ve ilk yayın tarihini belirtir. Linnaeus kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


Yumuşak beden ile kalsiyum karbonattan oluşan sert bir kabuk salyangozların ortak özellikleridir. Salyangozların yumuşak (ayak- baş) kısmı bedeninin ön kısmında iki çift dokunaç bulunur; üstteki dokunaçların uçlarında minik gözler bulunur, salyangoz nereye gittiğini görmek için dokunaçlarını sallayabilir; alttaki iki dokunaç ise koku ve çevresindeki hareketleri algılama için kullanılır. Ağız yarık benzeri bir deliktir ve ayak–baş kısmının ön alt bölümündedir; belirgin değildir (Karami, 2000). Karın kaslarındaki dalgalanma hareketinin yardımıyla, ağzının altında var olan bezden salgılanan mukus dolu bir yol üzerinde yavaş ve sabit bir hızla ilerler (Shekoohinezhad ve Amin, 1973; Habibi, 2015). Helix lucorum kabuk şekli ve rengi bakımından oldukça değişkendir; kırmızımsıdan kestane kahverengisine kadar farklı renkler ve desenler içerebilir; ancak genellikle büyük, ağır kabukları, kabuk desenindeki geniş beyaz spiral çevresel bölgesinin varlığı ile kolayca tanımlanabilir. Kabuk açıklığı yarı karemsi formda ve koyu veya açık kahverengidir.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Helix lucorumSolaklar / Seben / Bolu
Mayıs 2023 ©Serdar Ölez
Helix lucorumDereceören / Bolu
Ekim 2020 ©Serdar Ölez
Helix lucorumKıbrıs / Mamak / Ankara
Haziran 2019 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Helix türleri: H.anctostoma, H.antiochiensis, H.asemnis, H.borealis, H.buchii, H.cincta, H.escherichi, H.fathallae, H.figulina, H.kazouiniana, H.lucorum, H.nucula, H.pachya, H.pathetica, H.philibinensis, H.pomacella, H.salomonica, H.valentini
Türkiye'de gözlemlenebilecek bazı diğer Helix türleri: H.albescens, H.dormitoris, H.engaddensis, H.godetiana, H.lutescens, H.melanostoma, H.pelagonesica, H.pomatia, H.pronuba, H.schlaeflii, H.secernenda, H.vladika




Kaynaklar
  1. Neubert, Eike. (2014). Revision of Helix LINNAEUS, 1758 in its eastern Mediterranean distribution area, and reassignment of Helix godetiana KOBELT, 1878 to Maltzanella HESSE, 1917 (Gastropoda, Pulmonata, Helicidae). Contributions to Natural History. 26. 1-200.
  2. Dhora, D. & Welter-Schultes, F.W. (1996): List of species and atlas of the non marine molluscs
    of Albania. — Schriften zur Malakozoologie aus dem Haus der Natur – Cismar 9: 90–197.
  3. Karami, M. (2000). Invertebrate Zoology. Shahed University, Tehran.
  4. Shekoohinezhad, M., & Amin, A. (1973). Animal Biology. Amir Kabir Publishing institue, Tehran.
  5. Habibi, T. (2015). General Zoology Volume II worms and molluscs. Tehran University, Tehran.
  6. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  7. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)