İskele / Karaburun / İzmir - Haziran 2021 © Serdar Ölez
Gözlem bildir
İnsan yüzlü örümcek
Thomisidae /
Thomisus /
Thomisus onustus İnsan yüzlü örümcek (
Thomisus onustus) Yengeç örümcekleri (
Thomisidae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Erzurum-Kars, Antalya, Adana, Orta Fırat alt bölgelerinde yayılış göstermektedir.
Thomisus onustus genellikle kuru veya orta nemli fundalıklarda gözlemlenebilir. Avını, çoğunlukla arıları ve büyük sinekleri pusuya düşürmek için çiçeklerde pusu kurarlar. Yetişkin dişiler, bulundukları çiçeğin rengine uyması için renklerini bir dereceye kadar ayarlayabilirler (Oxford & Gillespie 1998). Her iki cinsiyet de Mayıs ve Haziran aylarında yetişkin olur ve dişiler yumurta keselerini Temmuz ayında çiçek başlarına bırakırlar.
Türkçe literatürde genellikle İnsan yüzlü örümcek olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde pembe yengeç örümceği veya kambur yengeç örümceği olarak bilinir. Bilimsel olarak
Thomisus onustus (Walckenaer, 1805) şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar ve tarih bu taksonu ilk yayınlayan bilim insanını ve ilk yayın tarihini belirtir.
Walckenaer kısaltması bilim insanı Charles Athanase Walckenaer (1771-1852) için kullanılmıştır.