floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Thomisus onustus
 
İskele / Karaburun / İzmir - Haziran 2021 © Serdar Ölez
Thomisus onustusThomisus onustusThomisus onustusThomisus onustusThomisus onustusThomisus onustusphotos
Gözlem bildir
İnsan yüzlü örümcek
Thomisidae / Thomisus / Thomisus onustus
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
İnsan yüzlü örümcek (Thomisus onustus) Yengeç örümcekleri (Thomisidae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Erzurum-Kars, Antalya, Adana, Orta Fırat alt bölgelerinde yayılış göstermektedir. Thomisus onustus genellikle kuru veya orta nemli fundalıklarda gözlemlenebilir. Avını, çoğunlukla arıları ve büyük sinekleri pusuya düşürmek için çiçeklerde pusu kurarlar. Yetişkin dişiler, bulundukları çiçeğin rengine uyması için renklerini bir dereceye kadar ayarlayabilirler (Oxford & Gillespie 1998). Her iki cinsiyet de Mayıs ve Haziran aylarında yetişkin olur ve dişiler yumurta keselerini Temmuz ayında çiçek başlarına bırakırlar.

Türkçe literatürde genellikle İnsan yüzlü örümcek olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde pembe yengeç örümceği veya kambur yengeç örümceği olarak bilinir. Bilimsel olarak Thomisus onustus (Walckenaer, 1805) şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar ve tarih bu taksonu ilk yayınlayan bilim insanını ve ilk yayın tarihini belirtir. Walckenaer kısaltması bilim insanı Charles Athanase Walckenaer (1771-1852) için kullanılmıştır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Thomisus onustusİskele / Karaburun / İzmir
Haziran 2021 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Thomisus türleri: T.onustus




Kaynaklar
  1. Summary for Thomisus onustus (Araneae). (Erişim tarihi: Kasım 2024). https://srs.britishspiders.org.uk/portal.php/p/Summary/s/Thomisus+onustus
  2. Pink crab spider (Thomisus onustus). (Erişim tarihi: Kasım 2024). iNaturalist. https://www.inaturalist.org/taxa/59281-Thomisus-onustus (Yayılış bilgileri...)
  3. Oxford, G. S. & Gillespie, R.G. 1998. Evolution and ecology of spider coloration. Annual Review of Entomology 43: 619-643.
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)