floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Macroscytus brunneus
 
İskele / Karaburun / İzmir - Temmuz 2020 © Serdar Ölez
Macroscytus brunneusMacroscytus brunneusMacroscytus brunneus
Gözlem bildir
Kahverengi makroskit
Cydnidae / Macroscytus / Macroscytus brunneus
map
Kahverengi makroskit (Macroscytus brunneus) Tünel kazıcı böcekler (Cydnidae) ailesinden bir türdür. Genel olarak Cydnidae familyasına bağlı türlerin toprak yüzeyinde ve içinde yaşadığı ve bir grup türlerinin bitkilerin toprak altı; diğer bir grup türlerinin de toprak üstü kısımlarını söküp emmek suretiyle beslendikleri bilinmektedir (Lodos ve Önder, 1980; Lodos, 1986). 

Bilimsel olarak Macroscytus brunneus (Fabricius, 1803) şeklinde tanımlanır.

Macroscytus etimolojisi

Macroscytus cins adı Yunancada ´büyük/uzun´ anlamına gelen macro (μακρύς) kelimesi ile ´deri/kılıf´ anlamına gelen scytus (σκύτος) kelimesinin birleşiminden türetilmiştir.

brunneus etimolojisi

Brunneus epiteti türün kahverengimsi özelliklerine işaret eder. Parantez içerisindeki kısaltmalar ve tarih bu taksonu ilk yayınlayan bilim insanını ve ilk yayın tarihini belirtir. Fabricius kısaltması bilim insanı Johan Christian Fabricius (1745-1808) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Vücut yaklaşık 6.5-8.9 mm uzunluğunda ve 3.2-3.3 mm genişliğinde, neredeyse oval şekilli, soluk kahverengi-siyahımsı kahverengi, koryum genellikle pronotum ve scutellumdan daha soluk, üst yüzey hafifçe dışbükey ancak alt yüzey kuvvetlice dışbükey ve karın segmentlerinin sternitlerinin uzunlamasına orta hattı boyunca karinalıdır. Tüm türlerin vücutları neredeyse oval şekillidir.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Macroscytus brunneusİskele / Karaburun / İzmir
Temmuz 2020 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Macroscytus türleri: M.brunneus




Kaynaklar
  1. Karsavuran, Y. . (1988). Some observations on the new hosts and injury of Macroscytus brunneus (F.) (Het.: Cydnidae). Turkish Journal of Entomology, 12(4).
  2. Lodos, N. ve F.Önder, 1980. Türkiye Pentatonoidea (Heteroptera) Üstfanilyası Üzerinde raştırmalar. III. Pamilya: Cyanidae Billberg. Ege Üniv. Zir. Fak. Yay. 81 s. A- No: 381,
  3. Lodos, N., 1986. Türkiye Entomolojisi (Genel, Uygulamalı ve Faunistik) Cilt II geçirilmis II. Basım). Ege Üniv. Zir. Fak. Yay. No: 429, 580 s. 
  4. Salih, A., Mawlood, N. A., & Shidhir, A. S. (2014). Morphological study of burrower bug, Macroscytus brunneus (Fabricius, 1803) (Hemiptera: Cydnidae) in some localities of Kurdistan region-Iraq. Zanco Journal of Pure and Applied Sciences, 26(3), 23-34.
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)