floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Teucrium chamaedrys
 
Aysantı Beli / Ankara - Haziran 2018 © Serdar Ölez
Teucrium chamaedrysTeucrium chamaedrysTeucrium chamaedrysTeucrium chamaedrysTeucrium chamaedrysTeucrium chamaedrysphotos
Gözlem bildir
Kısamahmut Otu
Lamiaceae / Teucrium / Teucrium chamaedrys
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Kısamahmut Otu (Teucrium chamaedrys) Ballıbabagiller (Lamiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Kısamahmut Otu olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde dalakotu olarak bilinir. Bilimsel olarak Teucrium chamaedrys L. şeklinde tanımlanır.

Teucrium etimolojisi

Teucrium cins adı Yunanca teukrion kelimesinden türetilmiştir ve Truva Prensi Teucer ile ilişkilendirilir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


5-50cm boylanabilen, alt tarafı odunsu ve üstü otsu, sıklıkla kök gövdeli, alttürleri bazında çok değişken tüy örtülü, çok yıllık otsu bir türdür. Yapraklar dikdörtgenimsi veya ters yumurtamsı-dikdörtgenimsi, tabanda kamamsı formda; genellikle ince dişli kenarlı veya sığ loblu; loblar tam kenarlı veya dişlidir. Çiçek durumu salkım, 4-8 çiçekli halka dizilimli; çiçek yaprakları genellikle sap yapraklarından farklı, tam kenarlı veya dişli; çiçek sapı çanak boyuna eşit veya genellikle daha kısa; çanak borumsu çan şeklinde, tabanda dışbükey; dişler mızraksı-üçgen biçimli, uçları biz şeklinde, kenarlar genellikle yoğun kısa tüylü ve seyrek uzun tüylü veya sadece uzun-tüylü, veya tüysüz; taç yapraklar genellikle eflatunumsu, nadiren kırmızımsı-eflatun renkte, çanağın iki katı uzunlukta; ercik en az üst yanal loblar kadar uzundur.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Teucrium chamaedrysKaraşar / Beypazarı / Ankara
Temmuz 2023 ©Serdar Ölez
Teucrium chamaedrysKızılağaç / Bodrum / Muğla
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Teucrium chamaedrysDoğanpınar / Pülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Golshan Zare
Teucrium chamaedrysKemer / Antalya
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Teucrium chamaedrysBeypazarı / Ankara
Eylül 2020 ©Mustafa Gökmen
Teucrium chamaedrysAysantı Beli / Ankara
Haziran 2018 ©Serdar Ölez
Teucrium chamaedrysNallıhan / Ankara
Haziran 2018 ©Serdar Ölez
Teucrium chamaedrysBodrum / Muğla
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer T. chamaedrys taksonları: Teucrium chamaedrys subsp. chamaedrys, Teucrium chamaedrys subsp. lydium, Teucrium chamaedrys subsp. sinuatum, Teucrium chamaedrys subsp. syspirense, Teucrium chamaedrys subsp. tauricola, Teucrium chamaedrys subsp. trapezunticum
Türkiye´de doğal yayılan diğer Teucrium türleri: T.alyssifolium, T.andrusi, T.antitauricum, T.brevifolium, T.capitatum, T.cavernarum, T.chamaedrys, T.chasmophyticum, T.creticum, T.divaricatum, T.ekimii, T.flavum, T.haradjanii, T.hircanicum, T.kotschyanum, T.krymense, T.lamiifolium, T.leucophyllum, T.melissoides, T.microphyllum, T.montanum, T.montbretii, T.multicaule, T.odontites, T.orientale, T.ozturkii, T.paederotoides, T.parviflorum, T.pestalozzae, T.polium, T.pruinosum, T.pseudaroanium, T.sandrasicum, T.scordium, T.spinosum
Türkiye'de gözlemlenebilecek bazı diğer Teucrium türleri: T.fruticans




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)