floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Ginkgo biloba
 
Milli Egemenlik Parkı / Ankara - Temmuz 2014 © Serdar Ölez
Ginkgo bilobaGinkgo bilobaGinkgo bilobaGinkgo bilobaGinkgo bilobaGinkgo biloba
Gözlem bildir
Mabet Ağacı
Ginkgoaceae / Ginkgo / Ginkgo biloba
Mabet Ağacı (Ginkgo biloba) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan bir türdür. Bu tür egzotik bir tür olabilir; bir kültür türü olabilir; veya henüz doğal tür kayıtlarımıza ekleyemediğimiz bir tür olabilir.

Ginkgo biloba Türkçede Mabet Ağacı olarak adlandırılır. Ginkgo Japoncada`gümüş` anlamına gelen yin kelimesi ile `kayısı` anlamına gelen hing kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; Kanji alfebesinin Latin alfebesine çevirisinde yapılan bir yanlıştan dolayı ginkgo olarak telaffuz edildiği düşünülmektedir. Biloba Latincede iki loblu, iki parçalı anlamlarına gelir.
Morfoloji
40 m kadar boylanabilen, geçmişte tüm dünyaya yayılı, bugün sadece Çin ve orta Asya`da doğal gelişim gösteren, Türkiye için egzotik bir türdür. Gövde 4 m çap oluşturabilir; kabuk açık gri veya grimsi-kahverengi, boylamasına yarıklı; uzun sürgünler başlangıçta soluk kahverengimsi-sarı, sonraları gri, boğum arası 1-4 cm; kısa sürgünler siyahımsı-gri, yoğun ve düzensiz izli (kopan yaprak saplarının izi); kış sürgünleri sarımsı-kahverengidir. Yapraklar soluk yeşil, sonbaharda parlak sarı; 13 × 8 cm; yaprak ucu kısa sürgündekilerde dalgalı ve kertikli, uzun sürgünlerde derin girinti ile aya 2 loba ayrık; yaprak sapı 5-8 cm`dir. Çiçeklenme Mart-Nisan aylarında; erkek çiçekler tırtılsı, 1.2-2.2 cm, fildişi rengi; polen keseleri kayık şekilli, genişçe yarıklı; dişi çiçekler bodur filizlerde, terminal; tohum taslağı 2 tanedir ve genellikle sadece biri tohuma dönüşür. Tohumlar eliptik veya küremsi, 2.5-3.5 × 1.6-2.2 cm; sulu dış kabuk sarı veya portakal rengi, sarı dumanlı, olgunlukta nahoş kokulu; kabuğunun sert orta kısmı beyaz, 2 veya 3 uzunlamasına kertikli; tohum kabuğunun iç kısmı soluk kırmızımsı kahverengi; tohum olgunlaşması Eylül-Ekim aylarındadır.

Gözlemler
Atatürk / Kahramankazan / Ankara
Temmuz 2022 ©Serdar Ölez
Karaburun / İzmir
Temmuz 2022 ©Serdar Ölez
Karşıyaka / Gölbaşı / Ankara
Mayıs 2022 ©Serdar Ölez
Kazım Özalp / Çankaya / Ankara
Ekim 2021 ©Serdar Ölez
Çankaya / Ankara
Ekim 2020 ©Serdar Ölez
Ankara
Mayıs 2020 ©Şule Ölez
Milli Egemenlik Parkı / Ankara
Temmuz 2014 ©Serdar Ölez
Ankara
Mart 2019 ©Serdar Ölez
Milli Egemenlik Parkı / Ankara
Nisan 2019 ©Serdar Ölez
Milli Egemenlik Parkı / Ankara
Kasım 2008 ©Ahmet Demirtaş
A.Ü. Fen Fakültesi / Ankara
Mayıs 2015 ©Serdar Ölez
Milli Egemenlik Parkı / Ankara
Mart 2019 ©Serdar Ölez
Milli Egemenlik Parkı / Ankara
Mayıs 2011 ©Ahmet Demirtaş




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)