floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Xanthium strumarium
 
Beynam / Ankara - Eylül 2018 © Serdar Ölez
Xanthium strumariumXanthium strumariumXanthium strumariumXanthium strumariumXanthium strumariumXanthium strumariumphotos
Gözlem bildir
Koca Pıtrak
Asteraceae / Xanthium / Xanthium strumarium
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Kocapıtrak (Xanthium strumarium) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 0-1750 m yükseklikler arasında gelişim göstermektedir.

Bilimsel olarak Xanthium strumarium L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


1.2 m kadar boylanabilen, tek yıllık, otsu bir türdür. Gövde yüzeyi kısa havlı, alacalı mor renkli; kök sistemi kuvvetli ve kazık köktür. Yapraklar almaşık dizili (ilk gerçek yapraklar karşılıklı dizili); üçgen veya yumurtamsı formda, 5.1-15.2 cm, düzensiz veya 3-5 loblu, sert tüylü; yaprak kenarları belli belirsiz dişli; yaprak sapı uzundur. Çiçeklenme Haziran-Ağustos ayları arasında; birevcikli, erkek çiçek başları, dişi çiçek başlarının üzerinde, kümeler halinde; çiçekler gösterişsiz ve fark edilmesi zor, beyaz veya soluk yeşil renkli, yaprak ile dal arasındadır. Meyvelenme Ağustos-Eylül aylarında; meyve yaklaşık 1-3.5 cm uzunluğunda, yumurta şeklinde, yüzeyi kirpimsi-iğnemsi dikenli ve 2 tohumludur.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Xanthium strumariumKayıkçılar / Gökçebey / Zonguldak
Ekim 2024 ©Serdar Ölez
Xanthium strumariumYunusemre / Manisa
Eylül 2024 ©Serdar Ölez
Xanthium strumariumGazipaşa / Dikili / İzmir
Eylül 2024 ©Serdar Ölez
Xanthium strumariumUrla / İzmir
Ağustos 2024 ©Serdar Ölez
Xanthium strumariumDarende / Malatya
Mart 2024 ©Serdar Ölez
Xanthium strumariumBeynam / Ankara
Eylül 2018 ©Serdar Ölez
Xanthium strumariumDikili  / İzmir
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer X. strumarium taksonları: Xanthium strumarium subsp. brasilicum, Xanthium strumarium subsp. strumarium
Türkiye´de doğal yayılan diğer Xanthium türleri: X.orientale, X.spinosum, X.strumarium




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)