floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Plumeria alba
 
Aydıncık / Mersin - Eylül 2018 © Serdar Ölez
Plumeria albaPlumeria albaPlumeria albaPlumeria albaPlumeria alba
Gözlem bildir
Hint Mabet Ağacı
Apocynaceae / Plumeria / Plumeria alba
map
Hint Mabet Ağacı (Plumeria alba) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan bir türdür. Bu tür egzotik bir tür olabilir; bir kültür türü olabilir; veya henüz doğal tür kayıtlarımıza ekleyemediğimiz bir tür olabilir.

Plumeria alba Türkçede Hint Mabet Ağacı olarak adlandırılır.

alba etimolojisi

Alba Latincede beyaz anlamına gelir.

Morfoloji


3-7 m boylanabilen, yaprak döken, odunsu bir türdür. Gövde çarpık, uç kısımlar yapraksı; kabuk pürüzlü; dallar yayvan gelişimli ve koparıldığında latex süt çıkartır. Yapraklar sarmal dizili, basit, 1.5-5 x 30 cm boyutlarda, dikdörtgenimsi-mızraksı veya ters mızraksı formda, dip ve uç kısım keskin uçlu; tam kenarlı; tek ana damarlı, ana damardan yaprak kenarına uzanan paralel yan damarlı; tüysüz; kulakçıksız; uzun saplı; koyu yeşil renkte, üst yüzey parlak ve derimsi sert dokudadır. Çiçeklenme yıl boyu; çiçek durumu 2-3 kademeli talkım (compound cymes); talkımlar 2- 4 - çiçekli, terminal; çiçekler hoş kokulu, geniş ve gösterişli, sapcıklı; çanak yapraklar bitişik, 5 loblu, loblar küt uçlu; taç yapraklar bitişik, 5 adet, dipleri tüp şeklinde uca gittikçe açılan, ters yumurtamsı, pervane gibi bükülü, boyun tüysüz (çıplak), beyaz renkte merkeze gittikçe sarı; ercik 5 adet, tüp şeklindeki taç yapının dibinde, ercik başı iki parçalıdır. Meyve folikül, şeritsi-dikdörtgenimsi; tohumlar dikdörtgenimsi, dışbükey ve kanatlıdır. Türkiye`de doğal yayılımı yoktur.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Plumeria albaAydıncık / Mersin
Eylül 2018 ©Serdar Ölez




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)