Baldırıkara (Adiantumcapillus-veneris) - (Pteridaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 800 m yükseklikler arasında; kireçtaşı çatlaklarında, süngertaşlarında ve zengin topraklarda doğal gelişim gösterebilirler.
Bilimsel olarak Adiantumcapillus-veneris L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji
Genellikle kayalarda konaklayan, kümeler halinde gelişen, çok yıllık, sarkık görünümlü bir eğrelti türüdür. Rizom yoğun kahverengi, mızraksı, pullarla kaplıdır. Dal-yapraklar 10-40 cm, üçgen biçimli, çift tüysü; dilimler keskin, ince, soluk dumanlı-yeşil renkte, kamamsı, kısaca saplı, 2-8 geniş loblu; orta damarsız; sap yaprak kadar uzun, siyah, parlak, tüysüzdür. Sporların olgunlaşması Ocak-Ekim ayları arasında; spor kümeleri geriye doğru kıvrımlı loblar kenarlarında, her bir lobda çok sayıdadır.
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır. Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlarTürkiye´de doğal yayılan diğer Adiantum türleri:A.capillus-veneris
Kaynaklar
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)