floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Oxalis articulata
 
Çankaya / Ankara - Mayıs 2019 © Serdar Ölez
Oxalis articulataOxalis articulataOxalis articulataOxalis articulataOxalis articulataOxalis articulata
Gözlem bildir
Pembe ekşiyonca
Oxalidaceae / Oxalis / Oxalis articulata
Pembeekşiyonca (Oxalis articulata) Ekşiyoncagiller (Oxalidaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Çatalca-Kocaeli alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 800 m yükseklikler arasında; tahrip edilmiş yerler alanlarda gelişim gösterebilirler.

Bilimsel olarak Oxalis articulata Savigny şeklinde tanımlanır. Oxalis Latincede `ekşi` anlamına gelen oxus kelimesinden türetilmiştir; cins adı 17.yy başlarında, yapraklarındaki keskin tada atfen verilmiştir. Articulata Latincede mafsallı anlamına gelir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Savigny kısaltması bilim insanı Marie Jules César Lélorgne de Savigny (1777-1851) için kullanılmıştır.
Morfoloji

30 cm kadar boylanabilen, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Gövde yok; köksap odunsu, çiçek soğanı benzeri küçük yumruludur. Yapraklar dipte, 3lü bileşik; yaprakçıklar kalp şeklinde, 2 x 2 cm`e kadar; yaprak sapı en çok 30 cm`dir. Çiçeklenme Nisan-Ekim ayları arasında; çiçek durumu şemsiye, en çok 10 çiçekli; çiçek kümesi sapı yaprak sapından uzun; çanak yapraklar en çok 5 mm, geniş mızraksı, uç kısmı 2 portakal rengi küçük yumrulu; taç yapraklar beyazımsı eflatun renktedir. Meyve yumurta biçimli, uzunluğu 8 mm`den kısadır.

Gözlemler


Çınarlı / Marmara / Balıkesir
Mayıs 2021 ©Serdar Ölez
E.Ü. Botanik Bahçesi / İzmir
Şubat 2021 ©Mustafa Gökmen
Akçakoca / Düzce
Ekim 2018 ©Serdar Ölez
Çankaya / Ankara
Mayıs 2019 ©Serdar Ölez
Diğer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Oxalis türleri: O.acetosella, O.articulata, O.corniculata, O.pes-caprae
Gözlem bildirilen diğer Oxalis türleri: O.spp., O.triangularis




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)