floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Ficus rubiginosa
 
Göcek / Muğla - Kasım 2018 © Serdar Ölez
Ficus rubiginosaFicus rubiginosaFicus rubiginosaFicus rubiginosaFicus rubiginosa
Gözlem bildir
Küçük Yapraklı Kauçuk
Moraceae / Ficus / Ficus rubiginosa
Küçük Yapraklı Kauçuk (Ficus rubiginosa) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan bir türdür. Bu tür egzotik bir tür olabilir; bir kültür türü olabilir; veya henüz doğal tür kayıtlarımıza ekleyemediğimiz bir tür olabilir. Türkiye`de doğal gelişimi yoktur. Avustralya`nın doğu kıyıları boyunca; 1000 m`ye kadar yüksekliklerde; 600–1.400 mm ortalama yıllık yağış alan bölgelerde gelişim gösterirler.


Ficus Latincede 'incir' veya 'incir ağacı' anlamına gelir. Eski Yunancada σῦκον kelmesinden türetilmiştir; σῦκον ise Afro-asyatik kökene sahip olduğu varsayılan Fenike dilinde 'yarı olgun incir' anlamına  gelmektedir.
Morfoloji

Sıklıkla başka bir ağacın gövdesinde veya kayalar arasında filizlenen, olgunlukta geniş taçlı, 30 m kadar boylanabilen herdem yeşil odunsu bir türdür. Gövde 1.5 m çapa kadar gelişir; kabuk sarı-kahverengi, çatlaksızdır. Yapraklar almaşık dizilimli; eliptik, yumurtamsı veya ters yumurtamsı, 4-19 x 1-13 cm boyutlarda, parlak yeşil renkte; sap 7–8.2 cm, pürüzsüz veya ince tüylüdür. Yalancı meyve 4–10 mm, başlangıçta sarı, olgunlukta kırmızımsı; sap 2-5 mm uzunluktadır.



Gözlemler
Göcek / Muğla
Kasım 2018 ©Serdar Ölez
Diğer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Ficus türleri: F.carica, F.elastica
Gözlem bildirilen diğer Ficus türleri: F.benjamina, F.microcarpa, F.pumila




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)