floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Arceuthobium oxycedri
 
Beynam / Ankara - Aralık 2018 © Serdar Ölez
Arceuthobium oxycedriArceuthobium oxycedriArceuthobium oxycedri
Gözlem bildir
Ardıç Purcu
Santalaceae / Arceuthobium / Arceuthobium oxycedri
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Ardıçgüveleği (Arceuthobium oxycedri) Güvelekgiller (Santalaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Tohumlarla yayılırlar; yavaş gelişim göstermeleri nedeniyle istilacı kabul edilmezler, ancak ormanın ömür döngüsü içerisinde popülasyona önemli zararlar verebilirler; 200-1200 m yükseklikler arasında, juniperus oxycedrus ve j.drupacea türlerinin dallarında asalak olarak gelişim gösterirler.


Türkçe literatürde genellikle Ardıçgüveleği olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde ardıç güveleği olarak bilinir. Bilimsel olarak Arceuthobium oxycedri (DC.) M.Bieb. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. DC. kısaltması bilim insanı Augustin Pyramus de Candolle (1778-1841) için kullanılmıştır; Candolle İsviçreli bir botanikçidir M.Bieb. kısaltması bilim insanı Friedrich August Marschall von Bieberstein (1768-1826) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Andız ve katran ardıcı türleri üzerinde gelişen, çok yıllık, asalak bir türdür. Kökler bitki kabuğunun içerisinde gelişir; filizlenmeden önce konakçısının odunsu dokusu ile bütünleşmek için birkaç yıl bekleyebilir; filizler sıklıkla 5-10 cm, nadiren 20 cm boylanabilir. Yapraklar 0.5-1 mm, yumurtamsı ve keskin uçludur. Çiçeklenme Temmuz-Ekim ayları arasında; erkek çiçekler 1-1.5 mm, çiçek zarfı 3 (4) parçalı, parçalar yumurtamsı; dişi çiçekler ~ 1 mm, çiçek zarfı (çanak+taç) kalıcıdır. Meyve 2-3 mm, yumurta biçimli ve keskin uçlulur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Arceuthobium oxycedriBeynam / Ankara
Aralık 2018 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Arceuthobium türleri: A.oxycedri




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)