floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Leucaena leucocephala
 
Çeşme / İzmir - Ekim 2015 © Ahmet Demirtaş
Leucaena leucocephalaLeucaena leucocephalaLeucaena leucocephalaLeucaena leucocephalaLeucaena leucocephalaLeucaena leucocephalaphotos
Gözlem bildir
Ada Mimozası
Fabaceae / Leucaena / Leucaena leucocephala
map
Ada Mimozası (Leucaena leucocephala) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Türkçe literatürde genellikle Ada Mimozası olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde beyaz ponpon, kurşun ağacı, yem ağacı veya olarak bilinir. Bilimsel olarak Leucaena leucocephala (Lam.) de Wit şeklinde tanımlanır.

Leucaena etimolojisi

Leucaena Yunancada `beyaz` anlamına gelen leukos kelimesinden türetilmiştir.

leucocephala etimolojisi

Leucocephala Yunancada `beyaz` anlamına gelen leukos kelimesi ile `baş, kafa` anlamına gelen kephalos kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; beyaz ve küresel çiçeklerine işaret eder. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Lam. kısaltması bilim insanı Jean-Baptiste Pierre Antoine de Monet de Lamarck (1744-1829) için kullanılmıştır.

Morfoloji


3-15 m ye boylanabilen ağaççık veya çalı formunda, herdem yeşil, egzotik bir türdür. Gövde glabrata alttüründe tek gövdeli, dar taçlı, dallar gövdeye dik, gövde çapı 10-50 cm, kabuk gençlikte pürüzsüz, gri-kahverengi, somon-pembe sığ dikey yarıklı, yaşlılıkta koyu gri-kahverengi, pas rengi dikey yarıklı; leucocephala alttüründe kısa gövde üzerine yoğun dallı ağaççık şeklindedir; derin köklüdür. Yapraklar iki katlı birleşik; 6-9 çift ilk kademe yaprakçık, 5-10.2 cm uzun; ikinci kademe yaprakçıklar 13-21 çift, 9-16 x 2-4.5 mm, hafifçe asimetrik, şeritsi-dikdörtgenimsi veya zayıfça eliptik, sivri uçlu, yuvarlağımsı veya küt tabanlı, kenarlar hafif tüylüdür; yaprak ve yaprakçıklar sıcak, soğuk veya susuzluk etkisiyle kapanır. Çiçek kurulları 2-6lı gruplar halinde yaprak koltuklarında, küresel, 12-21 mm çapta, 100-180 çiçekli; çiçekler beyaz veya soluk krem rengidir. Meyve legümen, genellikle çiçek kurulu başına 5-20 adet, 11-19 x 1.5-2.1 cm, 8-18 tohumlu, portakal rengi - kahverengi, tüysüz, hafifçe parlak veya yoğun beyaz kadifemsi tüylü; tohumlar sert, koyu kahverengi, parlak ve 6.7-9.6 x 4-6.3 mm boyutlardadır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Leucaena leucocephalaİskele / Karaburun / İzmir
Eylül 2024 ©Serpil Kozludere
Leucaena leucocephalaÇeşme / İzmir
Ekim 2015 ©Ahmet Demirtaş




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)