floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Hyoscyamus reticulatus
 
Şereflikoçhisar / Ankara - Mayıs 2017 © Ahmet Demirtaş
Hyoscyamus reticulatusHyoscyamus reticulatusHyoscyamus reticulatusHyoscyamus reticulatus
Gözlem bildir
Kumacıkotu
Solanaceae / Hyoscyamus / Hyoscyamus reticulatus
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Kumacıkotu (Hyoscyamus reticulatus) Patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Tahıl tarlaları ve döküntü alanlarda gelişim gösterirler.

Bilimsel olarak Hyoscyamus reticulatus L. şeklinde tanımlanır.

Hyoscyamus etimolojisi

Hyoscymus kökeni belirli değildir; ancak eski Yunancada `domuz` anlamına gelen huoskúamos kelimesi ile `faulye gibi bitkilerin taneler halindeki tohumları` anlamına gelen kúamos kelimesinin birleşiminden türetildiği sanılmaktadır.

reticulatus etimolojisi

Reticulatus Latincede `ince ağsı doku` anlamına gelen reticulum kelimesinden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


60 cm boylanabilen, tek yıllık veya iki yıllık, otsu bir türdür. Gövde dik, salgılı tüylü ve havlıdır. Dip ve alt sap yaprakları saplı, dikdörtgenimsi veya mızraksı, tüysü parçalı veya derin loblu, 5-15 cm; yaprak sapı yaprak ayasının yarısından daha kısa; üst yapraklar sapsız, tüysü parçalı, loblu veya tam kenarlıdır. Çiçeklenme Nisan-Ağustos ayları arasında; çanak 10-20 mm, meyve döneminde 20-30 mm, ortası büzülmeyen, dişler ince uçlu, sivri, yaygın veya aşağı bükülmüş; taç soluk sarımsı, hızla eflatunumsu menekşe rengine dönen, koyuca renkli ağsı damarlı, 20-30 mm, hemen hemen çan şeklinde; ercikler gömülü; başçıklar sarı renklidir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Hyoscyamus reticulatusArdıçlı / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Mustafa Gökmen
Hyoscyamus reticulatusŞereflikoçhisar / Ankara
Mayıs 2017 ©Ahmet Demirtaş
Hyoscyamus reticulatusGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Hyoscyamus reticulatusAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Hyoscyamus türleri: H.albus, H.aureus, H.muticus, H.niger, H.pusillus, H.reticulatus




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)