floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Huynhia pulchra
 
Şavşat / Artvin - Temmuz 2019 © Mustafa Gökmen
Huynhia pulchraHuynhia pulchra
Gözlem bildir
Güzeleğnik
Boraginaceae / Huynhia / Huynhia pulchra
mapmapmap
Güzeleğnik (Huynhia pulchra) Hodangiller (Boraginaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Doğu Karadeniz, Erzurum-Kars alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1525-3000 m yükseklikler arasında; taşlık ( sıklıkla volkanik ) ve çayırlıklar yamaçlarda doğal gelişim gösterir.

Türkçe literatürde genellikle Güzeleğnik olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde benlieğnik olarak bilinir. Bilimsel olarak Huynhia pulchra (Roem. & Schult.) Greuter & Burdet şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Roem. kısaltması bilim insanı Johann Jakob Roemer (1763-1819) için kullanılmıştır. Schult. kısaltması bilim insanı Josef August Schultes (1773-1831) için kullanılmıştır; Schultes Avusturyalı bir bitki bilimcidir. Greuter kısaltması bilim insanı Werner Rodolfo Greuter (1938-) için kullanılmıştır; Greuter İsviçreli bir botanikçidir. Burdet kısaltması bilim insanı Hervé Maurice Burdet (1939-) için kullanılmıştır.

Morfoloji


17-42 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövde basit, dik basit ve yoğun yaygın cılız tüylüdür. Yapraklar mızraksı veya dikdörtgenimsi, 6-15 x 1-2.5 cm, yumuşak kısa ve sert kıllı veya cılız tüylü, dip yaprakları dışbükey, kenarlar kısa yaprak sapına doğru içbükey; gövde yaprakları sapsız, dip kısmı kalpsi ve sapı kavrayan formdadır. Çiçeklenme Haziran-Temmuz aylarında; çanak 10-12 mm, meyve zamanı 13-18 mm, tabana kadar bölünmüş loblu, loblar küt uçlu; taç kükürt sarı renkte, 20-24 mm; tüp 5-18 mm, kısa havlı, taban halkası yok; taçın üst geniş kısmı 18-26 mm çapta, ileri yaşlarda kaybolan siyahımsı benekli; ercik taç içerisine düzensiz olarak farklı seviyelerde bağlı. Meyve sert kabuklu, 4-4.5 x 3-3.5 mm, yumurta biçimli veya küremsi, keskin uçlu, kestane rengi, siğilli, zayıfça kırışık-çukurcuklu ve keskin omurgalıdır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Huynhia pulchraŞavşat / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Huynhia pulchraGünpınar / Darende / Malatya
Nisan 2017 ©Şükrü Karakuş vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Huynhia türleri: H.pulchra




Kaynaklar
  1. Davis, 1978, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:6 Page:311
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)