floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cakile maritima
 
Aydıncık / Mersin - Ağustos 2019 © Serdar Ölez
Cakile maritimaCakile maritimaCakile maritimaCakile maritimaCakile maritimaCakile maritimaphotos
Gözlem bildir
Kumteresi
Brassicaceae / Cakile / Cakile maritima
mapmapmapmapmapmapmapmapmap
Kumteresi (Cakile maritima) Turpgiller (Brassicaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesine yakın yüksekliklerde; kumluk ve çakıllık su kenarlarında doğal gelişim gösterirler.

Cakile maritima Türkçede Kumteresi olarak adlandırılır. Bilimsel olarak Cakile maritima Scop. şeklinde tanımlanır.

Scop. etimolojisi

Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Scop. kısaltması bilim insanı Joannes Antonius Scopoli (1723-1788) için kullanılmıştır; Scopoli Avusturyalı hekim ve doğa bilimcidir; Avusturya İmparatorluğunun Linnaeus´u olarak anılır.

Morfoloji


40 cm kadar boylanabilen, tek yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler yere yayılı veya yukarı doğru yükselen formda ve uzun kazık köklüdür. Alt yapraklar 2-11 cm, tüysü veya sığ tüysü bölmeli, loblar dikdörtgenimsi veya nadiren dişli; üst yapraklar sapsız ve tam kenarlıdır. Çiçeklenme Haziran-Ağustos ayları arasında; taç yapraklar 11 x 4 mm, beyaz, lavanta veya gül renklidir. Meyve 20-25 mm, tüysüz, 2 düzensiz tek tohumlu bölmeli, nadiren dip bölme 2 tohumlu; bölmeler olgunlaşınca kendi kendine açılmayan; üst bölme dikdörtgenimsi-yumurtamsı, ~ 15 mm; alt bölme kıvrımlı, ~ 5 mm, sıklıkla 2 yanal boynuzlu, birleşim yeri oksu çıkıntılı; meyve sapı kalın ve 2-5 mm uzunluktadır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Cakile maritimaKüçükada / Karaburun / İzmir
Temmuz 2023 ©Serdar Ölez
Cakile maritimaBodrum / Muğla
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Cakile maritimaBahçelievler / Bodrum / Muğla
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Cakile maritimaMağaracık / Samandağ / Hatay
Mart 2023 ©Mustafa Gökmen
Cakile maritimaAbroz / Marmara / Balıkesir
Mayıs 2021 ©Serdar Ölez
Cakile maritimaBarbaros / Tekirdağ
Nisan 2021 ©Havva Ünlü
Cakile maritimaAydıncık / Mersin
Ağustos 2019 ©Serdar Ölez
Cakile maritimaBüyük Menderes Deltası / Kuşadası  / Aydın
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Cakile maritimaKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Cakile türleri: C.maritima




Kaynaklar
  1. Davis, 1967, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:1 Page:275
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)