floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Phedimus stoloniferus
 
Borçka / Artvin - Temmuz 2019 © Mustafa Gökmen
Phedimus stoloniferusPhedimus stoloniferusPhedimus stoloniferusPhedimus stoloniferus
Gözlem bildir
Pisikulağı
Crassulaceae / Phedimus / Phedimus stoloniferus
Pisikulağı (Phedimus stoloniferus) Damkoruğugiller (Crassulaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Orta Kızılırmak, Erzurum-Kars, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Phedimus stoloniferus (S.G.Gmel.) t Hart şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. S.G.Gmel. kısaltması bilim insanı Samuel Gottlieb Gmelin (1744-1774) için kullanılmıştır. Hart kısaltması bilim insanı Henry Chichester Hart (1847-1908) için kullanılmıştır.
Morfoloji
Yayılıcı/sürünücü, çok yıllık, sukulent bir türdür. Gövdeler çok sayıda, ince tüylerle kaplı; üreyimli çiçek taşıyanlar yaklaşık 15 cm, diğerleri daha kısadır. Yapraklar 2-3 cm, karşılıklı dizili, ters yumurtamsı, küt uçlu, kamamsı tabanlı, kirpikli veya tüysüz, üst yaprakların kenarları küt-testere dişlidir. Çiçeklenme Temmuz-Ağustos aylarında; çiçek durumu yassı yoğun terminal talkım; çiçekler 9-12 mm, sapsız veya neredeyse sapsız; taç yapraklar pembe, nadiren beyaz veya kızıl renkte, yarı dik; karpeller dik durumdadır.

Gözlemler
Borçka / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Diğer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Phedimus türleri: P.obtusifolius, P.spurius, P.stellatus, P.stoloniferus




Kaynaklar
  1. Flora of the British Isles, p443
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)