floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Oxalis triangularis
 
Gündoğdu / Marmara / Balıkesir - Mayıs 2021 © Serdar Ölez
Oxalis triangularisOxalis triangularisOxalis triangularisOxalis triangularisOxalis triangularisOxalis triangularis
Gözlem bildir
Süs yoncası
Oxalidaceae / Oxalis / Oxalis triangularis
Süs yoncası (Oxalis triangularis) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan bir türdür. Bu tür egzotik bir tür olabilir; bir kültür türü olabilir; veya henüz doğal tür kayıtlarımıza ekleyemediğimiz bir tür olabilir. Deniz seviyesi ile 100 m yükseklikler arasında; tahrip edilmiş yerler alanlar ve bahçe kenarlarında yetişirler.

Türkiye genelinde Süs yoncası olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde kelebek yoncası olarak bilinir. Oxalis Latincede `ekşi` anlamına gelen oxus kelimesinden türetilmiştir; cins adı 17.yy başlarında, yapraklarındaki keskin tada atfen verilmiştir. Triangularis {Latince}: üçgen, üç açıdan oluşan.
Morfoloji

Çok yıllık, rizomlu, Türkiye için egzotik, süs bitkisi olarak yetiştirilen, otsu bir türdür. Yapraklar sıklıkla çiçeklenme ile birlikte ve 3 yaprakçıklı birleşik; yaprak sapı 12–20 cm; yaprakçıklar koyu eflatun, sıklıkla açık menekşe rengi lekeli, ters üçgenimsi, (20–) 30–50 (–60) mm, uç kısım ortadan kertikli, yüzeyler tüysüzdür. Çiçeklenme Nisan-Mayıs aylarında; çiçek kurulu şemsiyemsi, ( 1– ) 2–5 ( –9 ) çiçekli; çiçek kurulu sapı 15–35 cm, tüysüz; çiçekler heterositil; çanak yaprakların uç kısım portakal rengi 2 küçük yumrulu; taç yapraklar beyaz-pembemsi veya soluk eflatun ve 15–22 mm boydadır. Tohum kesesi (kapsül) yumurta biçimli - elipsoid, 12–18 mm ve tüysüzdür.

Gözlemler


Kemer / Antalya
Ağustos 2022 ©Serdar Ölez
Gündoğdu / Marmara / Balıkesir
Mayıs 2021 ©Serdar Ölez
İç Mekan / Ankara
Mart 2017 ©Serdar Ölez
Anıtkabir / Ankara
Mart 2020 ©Serdar Ölez
Diğer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Oxalis türleri: O.acetosella, O.articulata, O.corniculata, O.pes-caprae
Gözlem bildirilen diğer Oxalis türleri: O.spp.




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)