floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Aloe delaetii
 
Hızırşah / Datça / Muğla - Mart 2015 © Serdar Ölez
Aloe delaetii
Gözlem bildir
Testere çiçeği
Asphodelaceae / Aloe / Aloe delaetii
map
Testere çiçeği (Aloe delaetii) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Türkçe literatürde genellikle Testere çiçeği olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde aloe x delaetii olarak bilinir. Bilimsel olarak Aloe delaetii Radl şeklinde tanımlanır.

Aloe etimolojisi

Aloe Eski Yunancada bazı ağaçların kokulu reçinesi veya öz odununu tanımlayan aloē kelimesinden türetilmiştir.

delaetii etimolojisi

Delaettii cins adı Frantz de Laet (1866-1928)`e ithafen adlandırılmıştır. de Laet Belçikalı bir kahve tüccarı ve tarım bilimcidir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Radl kısaltması bilim insanı Florian Radl (1896) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Aloe ciliaris ve A.succotrina`nın melezi olan bir sukulent türüdür. Kök ve yapraklar ebeveyni A. ciliaris`e güçlü bir benzerlik gösterir. Kısmi gölgede bitki yatık gelişir, tam güneşte olanlara göre gövde daha cılız ancak uzun, yapraklar ise neredeyse yarı boyda kalır. Gövde ekseni 120 cm`ye kadar boylanabilir ancak yukarı doğru gelişse dahi sıklıkla merkezinden sapar. Yapraklar yaklaşık 30 cm`ye kadar uzunlukta, koyu yeşil renkte, içbükey ve incedir; kenarlarında düzenli dikenleri vardır; dikenler 5 mm`ye kadar uzunluktadır. Çiçek kurulu ters salkım formlu, yaklaşık 1 m saplıdır ve kış ortasında gelişmeye başlar; salkım 35 cm`ye kadar uzun; çiçekler tüp şeklinde, 40 mm boyda, dibe yakın kısımları koyu turuncu-kırmızı, uç kısımları soluk yeşil renktedir. Meyveler ilkbaharda olgunlaşır ve küçük siyah tohumlar bırakır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Aloe delaetiiHızırşah / Datça / Muğla
Mart 2015 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Aloe türleri: A.vera
Gözlem bildirilen diğer Aloe türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)