floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Catharanthus roseus
 
Karaincir / Datça / Muğla - Temmuz 2014 © Serdar Ölez
Catharanthus roseus
Gözlem bildir
Rozet Çiçeği
Apocynaceae / Catharanthus / Catharanthus roseus
map
Rozet Çiçeği (Catharanthus roseus) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Sıcak ve bol güneşli yerlerde toprağı iyice kaplamak üzere yetiştirilen, çiçek tarhı ile bordürlerin vazgeçilmez bitkisi olan rozet çiçeği, saksı ya da plastik kutular içine yerleştirilerek evlerde pencere önü ve balkonlarda da çok iyi gelişir; ayrıca sarkan sepet saksılarda da çok hoş durur.

Bilimsel olarak Catharanthus roseus (L.) G.Don şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. G.Don kısaltması bilim insanı George Don (1798-1856) için kullanılmıştır.

Morfoloji


45-50 cm. kadar boylanabilen rozet çiçeği çalımsı bir bitkidir. 2,5-7,5 cm. uzunlukta koyu yeşil renkli, derin damarlı parlak ayali yaprakları vardır. Mayıs ayında başlayıp sonbahardaki ilk donlara kadar sürekli çiçek açan bitkinin türlerine göre beş taçyapraklı 2,5-4 cm genişlikteki çiçeklerinin renkleri beyaz, pembenin çeşitli tonları ile kırmızı renkte olur. Bu çiçekler düz renkli ya da çoğunlukla ortasında göz gibi görünen tek lekelidir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Catharanthus roseusKaraincir / Datça / Muğla
Temmuz 2014 ©Serdar Ölez




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)