floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Campsis radicans
 
ODTÜ Çamlık Sitesi / Ankara - Temmuz 2014 © Serdar Ölez
Campsis radicansCampsis radicans
Gözlem bildir
Acem Borusu
Bignoniaceae / Campsis / Campsis radicans
mapmap
Acemborusu (Campsis radicans) Katalpagiller (Bignoniaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Çatalca-Kocaeli alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Acemborusu olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde borazan çiçeği veya trompet çiçeği olarak bilinir. Bilimsel olarak Campsis radicans (L.) Seem. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Seem. kısaltması bilim insanı Berthold Carl Seemann (1825-1871) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Gövde 9 m'ye kadar sarılıcı, tırmanıcı formda gelişebilir. Yapraklar karşılıklı dizili, tüysü birleşik yapıdadır; yaprakçıklar 5-13 adet, eliptik-mızraksı formda ve kısa saplıdır. Çiçeklenme Mayıs-Eylül ayları arasında gerçekleşir; çiçek kümeleri 10-20 çiçekli ve talkım dizilimlidir; çanak yapraklar 5 adettir; taç koyu turuncumsu renkte, çansı yapıda, 5 lobludur; ercikler ikisi kısa ikisi uzun olmak üzere sıklıkla 4 adettir, nadiren ilave olarak 1 üreyimsiz ercik daha bulunabilir; ovaryum üstdurumlu, 2 karpelli ve tek tepeciklidir. Meyve kapsül şeklinde, 5-15 cm uzunluğunda, iki bölmeli ve başlangıçta yeşil, olgunlukta kahverengidir; sonbaharda olgunlaşır ve kışa kadar dallarda kalır; çok sayıda tohum içerir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Campsis radicansKaraburun / İzmir
Ağustos 2019 ©Serdar Ölez
Campsis radicansODTÜ Çamlık Sitesi / Ankara
Temmuz 2014 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Campsis türleri: C.radicans




Kaynaklar
  1. Konyar, s. T. (2012). Campsis radicans (L.) seem'ın polen ontogenezinin sitolojik ve embriyolojik yönden incelenmesi [Doctoral dissertation]. PDF
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)