Kayın mantarı (Oudemansiellamucida) - (Physalacriaceae) ailesinden bir türdür. Sonbaharda ölü kayın ağacı gövdelerinde ve düşmüş dallarında görülür; nadiren yaşayan ağaçlarda, yüksek ölü dallarda da yetişir. Saprobik veya zayıf parazitik yaşam sürer. Kayın ağaçlarının yanı sıra, nadiren meşe üzerinde yetişir. Yerleştiği ağaç gövdelerine strobilurin adı verilen mantar önleyici bir kimyasal yayar ve ortamda bulunan diğer tür mantarların gelişmesine izin vermez.[1]
Türkçe literatürde genellikle Kayın mantarı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde porselen mantarı olarak bilinir. Bilimsel olarak Oudemansiellamucida (Schrad.) Höhn. şeklinde tanımlanır.
Oudemansiella etimolojisi
Oudemansilla cins adı Cornelius Anton Jan Abraham Oudemans (1825 - 1906)`a ithafen adlandırılmıştır. Oudemans Hollandalı bir mikologdur.
Morfoloji
Şapka 2-8 cm çapında, yuvarlaktır, yarı saydam, beyazdır; etkalınlığı çok ince olduğu için lameller üstten seçilebilir ve özellikle kenarlara doğru çizgili bir görünüm alır; nemli havalarda şapka sümüksü şeffaf bir salgı ile kaplanır; olgunlaştıkça yayvanlaşır ancak tamamen düz olmaktan ziyade geniş kubbeli kalma eğilimindedir. Lameller narin görünümlü, enli ve geniş aralıklıdır; başlangıçta yarı saydam beyaz renktedir, olgunlukta bazen koyu sarı bir renk tonu geliştirebilir. Gövde narin, 3 - 7 mm çapında, 3-10 cm uzunluktadır; halkanın üstünde kalan kısım beyaz, alt kısmı hafif çizgili ve grimsi renktedir; tekil veya genellikle birçoğu bir arada gelişir; çıkış noktası açılı olduğu durumlarda dahi şapkanın yatay ve solungaçları aşağıya bakmasını şekilde kıvrılır. Halka belirgindir. Spor izi beyaz, sporlar küresel veya küresele yakın, pürüzsüz, çok kalın duvarlı ve 14-18 x 11-16 μm boyutlardadır.
Oudemansiella mucida. (2020, April 12). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved June 6, 2020, from https://en.wikipedia.org/wiki/Oudemansiella_mucida
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)