floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Decticus verrucivorus
 
Beypazarı / Ankara - Haziran 2018 © Serdar Ölez
Decticus verrucivorusDecticus verrucivorusDecticus verrucivorusDecticus verrucivorus
Gözlem bildir
Siğil koparan çekirge
/ Decticus / Decticus verrucivorus
map
Alışılmadık adlarını 1700'lerde İsveç'te uygulanan ve insanların siğillerinden kurtulmak için çekirgelerin ısırmalarına dayanan tedavi yönteminden alırlar. Genellikle koyu yeşil renkli, koyu renk gözleri olan bir çekirge türüdür. Geniş ve güçlü arka ayakları ona  kurbağaya benzer bir görünüm kazandırır. Dişi bireyler erkeklere göre daha iricedir. Ayrıca dişilerin arka kısmında yukarı doğru kıvrık bir boru gibi duran yumurtlama organı 25 mm'ye varan uzunluklarda olabilir. 
Yetişkin dişiler, otsu topluluklarına yakın çıplak topraklara tek yumurta bırakırlar. Yumurtalar iki yıl boyunca toprakta kaldıktan sonra, takip eden ilkbahar ortalarında [[nimfa]] yumurtadan çıkarlar. Temmuz başında yetişkin evresine ulaşmadan önce birkaç [[nimfa]] evresi geçirir. Çoğu yetişkin sadece Eylül ayına kadar hayatta kalır. Çalı çekirgeleri yaşam döngüsü boyunca doğru koşulları sağlamak için, yumurta bırakmak için çıplak toprağa, erken [[nimfa]] aşamaları için kısa otsular içeren bir bitki örtüsüne ihtiyaç duyarken, yetişkinler daha yuksek otlara ve çiçekli bitkilere ihtiyaç duyarlar. Güneşli, iyi korunaklı kalkerli otlaklar bu habitat mozaiğini sağlayabilirler ve çalı çekirgeleri genellikle bu ortamlarda gözlenebilirler.[2]

Ovalarda ve dağl eteklerinde yerleşim ve tarım alanlarının artmasına bağlı olarak popülasyonlarında düşüş görülse de nispeten az risk altındaki türlerden birisidir.

2500 m yüksekliklere kadar; Doğu ve Kuzey İspanya ile Güney İngiltere'den Avrupa'ya ve ılıman Asya'dan Pasifik'e kadar yayılış göstermektedir.


Türkçe literatürde genellikle Siğil koparan çekirge olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde çalı çekirgesi olarak bilinir.

verrucivorus etimolojisi

Verrucivorus Latincede `siğil` anlamına gelen verruca kelimesi ile `iştahla yiyen` anlamına gelen -vorus sonekinin birleşiminden türetilmiştir; siğil-yiyen anlamındadır.

Morfoloji


Decticus verrucivorus geniş kafası ve kalın arka ayakları ile belirgin gürbüz bir forma sahiptir. Türün temel rengi değişken olmakla beraber çoğunlukla yeşildir; kahverengi, gri veya karışık renkli bireylerde gözlenebilir. Gözler koyu renktedir. Vücudun alt kısmı her zaman sarımsıdır. Gövde uzunluğu yetişkin erkeklerde 26-34 mm, yetişkin dişilerde 27-42 mm'dir uzunluktadır; antenler vücuda eşit uzunluktadır. Platycleis cinsinin aksine, boyun siperi (
pronotum
) orta gögüs segmenti (
mezotoraks
) boyunca uzundur. Kanatlar karın bölgesinden hafifçe dışarı çıkar ve arka ayak dizlerinin yaklaşık 5-10 mm önünde biter; siyah lekeli ve yüksek kontrastlı çizgilidirler; kanat oluşumlarının Avrupa'nın doğusunda ve güneydoğusunda önemli ölçüde daha uzun, Fransa'nın güneyinde ise daha kısa oldukları gözlenmiştir; kanatlar ne kadar kısa olursa, uca doğru o kadar konikleşir ve uç noktada yuvarlaklaşır. Erkek bireylerde
cerci
, ortanın hemen arkasında güçlü bir iç dişe sahiptir.
Ovipositor
19-25 mm uzunlukta, ten rengi-kahverengimsi ve hafifçe yukarı doğru kıvrıktır.[1]


listMaplistPiclist

Gözlemler


Decticus verrucivorusBeypazarı / Ankara
Haziran 2018 ©Serdar Ölez




Kaynaklar
  1. Rutschmann, F. (n.d.). Decticus verrucivorus. Orthoptera.ch - Home. https://www.orthoptera.ch/arten/item/decticus-verrucivorus
  2. Wart-biter Bush-cricket. (2019, August 14). Buglife. https://www.buglife.org.uk/bugs/bug-directory/wart-biter-bush-cricket/
  3. Ünal, Mustafa. (2009). Tettigoniidae (Orthoptera) from Turkey and the Middle East II. Transactions of the American Entomological Society. 132. 157-203. 10.3157/0002-8320(2006)132[157:TOFTAT]2.0.CO;2.
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)