Yenice / Karabük - Mayıs 2019 © Ahmet Demirtaş
Gözlem bildir
Kükürt mantarı
Fomitopsidaceae /
Laetiporus /
Laetiporus sulphureus Kiraz mantarı yaz ve sonbahar aylarında yayvan yapraklı ağaçlarda görülür. Üzerinde bu mantar görülen ağaçlar maalesef ölüme mahkumdurlar. Ağacın üstünde belirmeden önce mantarın miseli ağacın bütün gövdesini ele geçirmiş durumdadır.
Canlı ve ölü geniş yapraklı ağaçların (sıklıkla meşe, kiraz, ahlat, kavak, söğüt, kayın...) odunsu dokularında görülen [[parazitik]] ve [[saprobik]] bir mantardır; ağacın tamamının veya bir bölümünün ölmesine neden olur; yerde kütük üzerinde görüldüklerinde muhtemelen bir süre önce konakçı ağacın yaşadığı varsayılabilir. Mantar, köklerde, ağaç tabanında veya gövdede, odunsu dokunun kahverengi kübik-prizmatik görümümde çürüyerek ayrışmasına neden olur. Enfeksiyondan sonra odun ilk önce sarımsı - kırmızımsı renk alır; daha sonra kırmızımsı kahverengi ve kırılgan hale gelir. Çürümenin son aşamalarında, ahşap parmaklar arasında toz gibi ovalanabilir.
Tek başına veya daha sıklıkla aynı doku üzerinde raf kümeleri şeklinde gelişir. Gelişim yaz ve sonbahar, nadiren kış ve ilkbaharda gerçekleşir.