Olympos Antik Kenti / Antalya - Ağustos 2020 © Serdar Ölez
Gözlem bildir
Menekşe yusufçuk
Libellulidae /
Trithemis /
Trithemis annulata Yetişkin erkek menekşe yusufçukları çarpıcı pembe renkleriyle kolayca tanınır. Buna karşın dişilerde hakim renk portakal-kahverengidir. Hem dişi hem erkek menekşe yusufçukları parlak koyu kırmızı gözlere sahiptir.
Trithemis annulata Afrika΄nın büyük kısmında Fransa, Malta, Kıbrıs, Yunanistan, Hindistan, İran, Irak, İsrail, İspanya, İtalya, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Mauritius, Umman, Portekiz, Katar, Réunion, Suriye, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen΄de gözlenmiştir. Farklı habitatlara adapte olabilirler; yetişkinler yarı kurak otlaklar da dahil olmak üzere bir dizi habitatı tolere edebilirler. Sıklıkla sakin akışlı nehirler veya bataklıklar ve durgun göletler üzerinde uçarken gözlenebilirler. Nadiren tuzlu su habitatlarında görülmelerine karşın bu habitatlarda üreyip üremediklerine dair kanıt bulunmamaktadır.
Larva gelişimi hızlıdır, bu nedenle
Trithemis annulata sıçramış/birikmiş küçük su kütlelerini de üreme konumu olarak kullanabilirler. Erişkin erkekler genellikle su kenarındaki sazların ve otların dallarında ve güneş ışığında kayaların üzerinde tünerler, ancak akşam saatlerinde güneş karardığında ağaçlara doğru hareket ederler. Dişi
T.annulata΄ların durgun su yüzeyi üzerinden uçarak ve karnının ucunu suya batırarak yumurtalarını bırakır. Yumurtadan çıktıktan sonra, yaşamın ilk aşamasına iç solungaçlarından nefes alan bir su larvası veya nimf olarak başlar. Larva, bir dizi gelişim aşamasından geçerken suda kalır ve büyüdükçe bir dizi tüy dökümü geçirir. Sonunda larva sudan çıkar ve tüy dökerek yetişkin formuna geçer.
Çoğu yusufçuk türünde, yetişkin erkek su kenarında bir bitki üzerine tüneyerek bir dişi beklerler. Çiftleşme sırasında erkek, karnının ucundaki özel uzantıları kullanarak dişiyi başından tutar. Erkek yusufçukların karın ön tarafına doğru sekonder cinsel organları vardır. Erkek tarafından tutulurken, dişi yusufçuk, sperm paketini almak için karnının ucunu öne doğru bükerek çiftleşme ΄çarkı΄ olarak bilinen bir şekil oluşturur. Birçok erkek yusufçuk, başka hiçbir erkeğin onunla çiftleşemeyeceğinden emin olmak için yumurtalar bırakılana kadar dişiyi tutar ve korur.