floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Galium odoratum
 
Kuzdağ / Yenice / Karabük - Haziran 2017 © Serdar Ölez
Galium odoratumGalium odoratumGalium odoratumGalium odoratumGalium odoratumGalium odoratumphotos
Gözlem bildir
Orman iplikçiği
Rubiaceae / Galium / Galium odoratum
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Orman iplikçiği (Galium odoratum) Kökboyagiller (Rubiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı ve Orta Karadeniz, Asıl Ege, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 600-2400 m yükseklikler arasında; zengin tabanlı ve geniş yapraklı orman altlarında doğal gelişim gösterirler.


Galium odoratum Türkçede Orman iplikçiği olarak adlandırılır. Bilimsel olarak Galium odoratum (L.) Scop. şeklinde tanımlanır.

Galium etimolojisi

Galium cins adı Latincede `süt` anlamına gelen gala kelimesinden türetilmiştir; peynir yapımında sütün pıhtılaşmasına yardımcı olmak için çeşitli Galium türlerinin çiçeklerinin eski kullanımına bir atıftır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Scop. etimolojisi

Scop. kısaltması bilim insanı Joannes Antonius Scopoli (1723-1788) için kullanılmıştır; Scopoli Avusturyalı hekim ve doğa bilimcidir; Avusturya İmparatorluğunun Linnaeus´u olarak anılır.

Morfoloji


20-30 cm boylanabilen, çok yıllık, rizomlu bir türdür. Gövdeler dört köşeli ve bazen dikenlidir, sıklıkla dallanmaz, boğum noktalarındaki halka dizilimli tüyler hariç tüysüzdür. Yapraklar 6-9'u bir arada halka dizilimli ve her biri 20-50 x 5-12 mm boyutlardadır; en geniş kısmı ortada veya son 1/3'lük kısımdadır; uç kısmı aşağı doğru kıvrıktır. Çiçeklenme Mayıs-Temmuz ayları arasında gerçekleşir; çiçek kurulu terminaldir ve iki yan dallı talkım şeklindedir; çiçek sapı 1-6 mm boydadır, meyve zamanı 11 mm'ye kadar uzayabilir; üstlerdeki brakteler indirgenmiştir; taç 4-8 mm çapta huni şeklindedir, tüp kısmı ~ 1.5-2 mm uzunluktadır ve loblar 2-3.5 mm boyda ve sivrimsidir. Meyve yumurta biçimlidir ve 2-3 mm çaptadır; çengel tüylüdür ve tüylü kısım 1 mm uzunluktadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Galium odoratumSenek / Pülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Galium odoratumAltınhüseyin / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Salih Usta
Galium odoratumKuzdağ / Yenice / Karabük
Haziran 2017 ©Serdar Ölez
Galium odoratumUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Galium odoratumKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Galium odoratumKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Galium türleri: G.adhaerens, G.aladaghense, G.album, G.angustissimum, G.antitauricum, G.aparine, G.aretioides, G.asparagifolium, G.babadaghense, G.basalticum, G.baytopianum, G.boreale, G.bornmuelleri, G.bracteatum, G.brevifolium, G.caminianum, G.campanelliferum, G.cankiriense, G.canum, G.cappadocicum, G.cassium, G.ceratoamanianum, G.ceratocarpon, G.cilicicum, G.consanguineum, G.cornigerum, G.czerepanovii, G.davisii, G.debile, G.demissum, G.dieckii, G.divaricatum, G.dumosum, G.elongatum, G.exsurgens, G.fissurense, G.floribundum, G.galiopsis, G.ghilanicum, G.globuliferum, G.graecum, G.haussknechtii, G.heldreichii, G.hierosolymitanum, G.huber-morathii, G.humifusum, G.hypoxylon, G.incanum, G.isauricum, G.kurdicum, G.lasiocarpum, G.lovcense, G.margaceum, G.megalanthum, G.membranaceum, G.mite, G.murale, G.nabelekii, G.nigdeense, G.nigricans, G.octonarium, G.odoratum, G.olympicum, G.palustre, G.pamphylicum, G.papilliferum, G.parisiense, G.parvulum, G.paschale, G.penduliflorum, G.penicillatum, G.peplidifolium, G.pseudocapitatum, G.pterocarpum, G.radulifolium, G.rivale, G.rotundifolium, G.rubioides, G.runcinatum, G.samuelssonii, G.scabrifolium, G.scopulorum, G.setaceum, G.setuliferum, G.shepardii, G.sieheanum, G.sorgerae, G.spurium, G.stepparum, G.subuliferum, G.subvelutinum, G.tenuissimum, G.tmoleum, G.tolosianum, G.tortumense, G.tricornutum, G.trifidum, G.trojanum, G.tubiflorum, G.tuncelianum, G.uliginosum, G.verticillatum, G.verum, G.xylorrhizum, G.zabense




Kaynaklar
  1. Davis, P. H., Cullen, J., & Coode, M. J. (1982). Flora of Turkey and the east Aegean islands. Edinburgh University Press. Vol:7 P:781
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)