floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cynanchum acutum
 
Yunusemre / Manisa - Eylül 2020 © Serdar Ölez
Cynanchum acutumCynanchum acutumCynanchum acutumCynanchum acutumCynanchum acutumCynanchum acutumphotos
Gözlem bildir
Bacırgan
Apocynaceae / Cynanchum / Cynanchum acutum
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Bacırgan (Cynanchum acutum) Zakkumgiller (Apocynaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 1500 m yükseklikler arasında; kumluk alanlar, tuzlu alanlar, taşlık yamaçlar, toprak yığınları, nadas tarlaları, üzüm bağları ve yol kenarları gibi alanlarda doğal gelişim gösterir. 


Bilimsel olarak Cynanchum acutum L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


Gövdeler narin, silindirik, bükük ve çatallı dallanmıştır; 3 m kadar boylanabilir; yüzey tüysüzdür, ancak bazen üst kısımlar kısa havlı olabilir. Yapraklar 2.5-10 x 1.5-8 cm boyutlarda ve yumurtamsı-üçgensi formdadır; yüzeyler tüysüzdür; uç kısım sivrimsidir; taban derin kalpsi-oksudur; yaprak sapı 1-7 cm uzunluktadır. Çiçeklenme Haziran-Eylül ayları arasında gerçekleşir; talkım çiçek kurulu birkaç veya birçok çiçeklidir; çiçek kümesi sapı 5-10 cm uzunlukta ve havlıdır; taç beyaz veya pembemsi renkte, 6-9 mm çaptadır, loblar dikdörtgenimsi ve küt uçludur. Meyve 6-16 x 1 cm boyutlarda ve fasulyemsi ve sivri uçludur; yüzeyi tüysüz veya gençken kısa havlıdır.

Türkiye'de iki alttürü doğal olarak yetişmektedir, bu alttürler ve tanı anahtarı şu şekildedir:


listMaplistPiclist

Gözlemler


Cynanchum acutumYunusemre / Manisa
Ekim 2023 ©Serdar Ölez
Cynanchum acutumKemer / Antalya
Eylül 2023 ©Serdar Ölez
Cynanchum acutum Afyonkarahisar
Ağustos 2023 ©Serdar Ölez
Cynanchum acutumYunusemre / Manisa
Eylül 2020 ©Serdar Ölez
Cynanchum acutumYenişakran / Aliağa  / İzmir
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Cynanchum acutumPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan C. acutum taksonları: Cynanchum acutum subsp. acutum, Cynanchum acutum subsp. sibiricum
Türkiye´de doğal yayılan Cynanchum türleri: C.acutum




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press.
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)