floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Eremurus spectabilis
 
Karaşar / Beypazarı / Ankara - Mayıs 2020 © Mustafa Gökmen
Eremurus spectabilisEremurus spectabilisEremurus spectabilisEremurus spectabilisEremurus spectabilisEremurus spectabilisphotos
Gözlem bildir
Çiriş
Asphodelaceae / Eremurus / Eremurus spectabilis
mapmapmapmapmapmapmap
Çiriş (Eremurus spectabilis) Çirişgiller (Asphodelaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Doğu Karadeniz, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Yukarı Fırat, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1000-2750 m yükseklikler arasında; bozkırlar, açık çalılıklar; kireçtaşı kayalar ve döküntüler içerisinde yetişir.


Bilimsel olarak Eremurus spectabilis M.Bieb. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. M.Bieb. kısaltması bilim insanı Friedrich August Marschall von Bieberstein (1768-1826) için kullanılmıştır.

Morfoloji


70-150 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Çiçeklenen gövde tüysüzdür. Yapraklar genişçe şeritsi formda ve 20-60 cm X 2-4.5 cm boyutlardadır; yaprak yüzeyleri tüysüzdür, kenarlar az pürüzlüdür. Çiçeklenme Mayıs-Temmuz ayları arasında gerçekleşir; salkım çiçek kurulu 15-70 cm uzunlukta ve yoğun çiçeklidir; brakte şeritsi-mızraksı ve 10-15 mm uzunluktadır, kenarları kirpiklidir, genellikle çiçek sapından daha kısadır; çiçek örtüsünün dilimleri (periant) 10-13 mm uzunlukta ve beyaz veya yeşilimsi-sarı renktedir, orta damar eflatun veya yeşilimsi renktedir; ercikler uzun ve dışa taşmıştır; başçık portakal-kırmızı renktedir. Kapsül meyve 6-9 mm çapta ve küremsidir, ucu dikensi ve enine çıkıntılıdır; tohumlar hemen hemen kanatlıdır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Eremurus spectabilisPülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Eremurus spectabilisSarıgül / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Eremurus spectabilisCunda Adası / Ayvalık / Balıkesir
Nisan 2021 ©Nilgün Sönmez
Eremurus spectabilisKaraşar / Beypazarı / Ankara
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Eremurus spectabilisGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Eremurus spectabilisKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Eremurus spectabilisAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Eremurus türleri: E.cappadocicus, E.spectabilis




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press.
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)