Mavişehir / Karşıyaka / İzmir - Şubat 2021 © Serdar Ölez
Gözlem bildir
Tekomarya
Bignoniaceae /
Tecomaria /
Tecomaria capensis Tekomarya (
Tecomaria capensis) Bignoiaslar (
Bignoniaceae) ailesinden, Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.
Tecoma capensis anavatanı Güney Afrika Cumhuriyeti´nde Limpopo, Mpumalanga, KwaZulu-Natal bölgelerinde ve Eastern Cape kıyılarında, Esvatini´de ve Mozambik´te; sıklıkla çalılıklarda bazen de orman kenarlarında doğal yayılış gösterir.
Nektarla beslenen kuşları, özellikle de güneş kuşlarını (Nectariniidae) çeker ve bu şekilde tozlaşma sağlar. Çiçekler ayrıca bal arıları ve kelebekler tarafından da ziyaret edilmekte ve bu sayede de tozlaşma gerçekleşmektedirdir.
Türkçe literatürde genellikle Tekomarya olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde kapa hanımelisi, huni çiçeği veya acem borusu olarak bilinir. Bilimsel olarak
Tecomaria capensis (Thunb.) Spach şeklinde tanımlanır.
capensis etimolojisi
Capensis Cape bölgesinden anlamında türetilmiştir; İngilizce bir kelime olan Cape Türkçede burun olarak kullanılan ve coğrafi bölge tanımı olarak karanın deniz içerisine sokulduğu uç noktayı tanımlayan kelimedir. Örneğin
Tecoma capensis için bitkinin sınırlı doğal yayılış bölgesi olan Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki Ümit Burnuna işaret eder. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir.
Thunb. kısaltması bilim insanı Carl Peter Thunberg (1743-1828) için kullanılmıştır.
Spach etimolojisi
Spach kısaltması türün Fransız botanikçi Edouard Spach (1801-1879) tarafından yayınlandığını belirtir.
Spach kısaltması bilim insanı Édouard Spach (1801-1879) için kullanılmıştır; Spach Fransız botanikçidir; `Natural history of plants: Spermatophytes´ ve `Illustrations of plants of the East´ adlı eserleri yayınlamıştır.